Raakt Boskalis uit de bagger?

Vandaag zien we of Boskalis zichzelf uit de bagger heeft kunnen trekken. ©Boskalis

Beleggers moeten volgens beurshuis ING vooral kijken naar de vooruitzichten van het management.

Vandaag komt de Nederlandse baggeraar Boskalis  met cijfers over het eerste halfjaar. 

De baggermarkt is een lastige markt. Door de wereldwijde groeivertraging en onzekerheid over de groei kiezen veel overheden ervoor om hun investeringen in grote baggerwerken uit te stellen. En juist die overheden zijn belangrijke klanten op de baggermarkt. Daarnaast is er op de baggermarkt veel concurrentie, wat druk zet op de prijzen. Meer dan de helft van de omzet van Boskalis komt uit zijn baggeractiviteiten.

En dat is niet de enige belangrijke markt voor de baggeraar die niet lekker loopt. Gisteren verlaagde Kepler nog het koersdoel voor het baggeraandeel van 30 naar 20 euro, omdat het beurshuis verwacht dat vooral de windmolenparken op zee - goed voor 40 procent van de omzet - een knauw zullen krijgen. Dat komt volgens Kepler door het trage herstel op de markt voor olie en gas. De lage prijzen zorgen ervoor dat energiebedrijven hun investeringen uitstellen.

Analist Tijs Hollestelle van ING verwacht vandaag ook weinig goed nieuws over de sleepbootactiviteiten. Hij gaat ervan uit dat het herstel ook in deze markt nog niet is aangebroken.

53 miljoen

De analist denkt dat de omzet van Boskalis het afgelopen halfjaar met 2,8 procent is gestegen naar net geen 1,2 miljard euro. De consensus is dan toch een stuk positiever met een verwachte omzetgroei van 5,9 procent tot 1,235 miljard euro. ING verwacht verder dat de bedrijfswinst zal groeien met 11,8 procent naar 53 miljoen euro. Het is moeilijk om deze te vergelijken met de consensusschatting, omdat de analist nog de oude boekhoudmethode hanteert.

Verder gaat de ING-analist ervan uit dat de schuld iets hoger zal uitvallen dan verwacht, omdat de grote infrastructurele projecten in Singapore meer voorfinanciering vereisen dan een jaar eerder. De analist verwacht wel dat de schuld in het komende halfjaar sterk zal dalen. Dan krijgt Boskalis de contanten binnen uit de verkoop van de slepers Saam Smit Towage en Kotug Smit Towage, dat brengt 268 miljoen euro in het laatje.

Vooruitzichten

Hollestelle zegt verder dat het vooral belangrijk is om te luisteren naar wat het management te zeggen heeft over de ontwikkelingen in de belangrijkste eindmarkten. De analist verwacht echter weinig nieuws. 'Boskalis zal waarschijnlijk zeggen dat er nog geen herstel in zicht is op de olie- en gasmarkt en dat de baggermarkt stabiel maar zeer concurrentieel is', zegt de aandelenkenner.

Verder verwacht hij dat de top van het bedrijf gaat zeggen dat er vraag blijft naar werken aan windmolenparken, maar dat het risico op vertragingen bij deze projecten groot is.

Dat een bedrijf als Boskalis beursgenoteerd is blijft bijzonder. Het is samen met het Belgische CFE de enige echte baggeraar die je op de beurs kunt kopen.

Ander bedrijfscijfers

Naast de baggeraar komt vandaag ook de bioscoopuitbater Kinepolis met halfjaarcijfers. Degroof Petercam-analist Fernand de Boer raamt dat er over het eerste halfjaar weer groei in het aantal bezoekers was. Daarbij zou het tweede kwartaal dankzij een beter filmaanbod het erg zwakke eerste kwartaal compenseren.

Verder toont het technologiebedrijf IBA zijn resultaten over het eerste halfjaar. Het voormalige steraandeel donderde in 2017 spectaculair van zijn piëdestal, nadat het maar liefst vier winstwaarschuwingen uitstuurde. Zowel in 2017 als in 2018 belandde de gevallen held in het rood. Vandaag gaan we zien of het tij bij de producent van protontherapiesystemen ten goede is gekeerd. 

Voorts doet ook het Waalse biotechbedrijf Celyad de boeken open. Op het einde van het eerste kwartaal had Celyad 40,50 miljoen euro in kas. Vandaag zullen we zien hoeveel daar nog van over is.

Tot slot zien we vandaag hoe het gesteld is met het vertrouwen in de Europese economie. Analisten verwachten dat de PMI - die het vertrouwen van inkoopmanagers meet - in augustus voor de eurozone uitkomt op 51,2, tegenover 51,5 in de maand juli. Analisten zullen ook de PMI van de Duitse industrie goed in de gaten houden, omdat vooral de auto-industrie in het land van worst en bier flink slabakt. Economen verwachten alvast een cijfer van 43. Een cijfer van onder de 50 duidt op krimp.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud