Raakt ook X-Fab van de pechstrook?

©DB360145828

Bespeurt ook X-Fab, het volatiele broertje van Melexis, tekenen van beterschap?

Dinsdag nabeurs komt X-Fab   met de resultaten over het derde kwartaal. De chipbakker voor de autosector wordt midscheeps getroffen door de crisis bij zijn belangrijkste klanten en rapporteerde deze zomer een tweede belabberd kwartaal op rij.

Over het tweede kwartaal kwam de omzet uit op 131,6 miljoen dollar, nauwelijks beter dan de 131 miljoen over het eerste kwartaal en 15 procent minder dan een jaar eerder. In de autosector, goed voor zowat de helft van de omzet, beliep de krimp 21 procent. 

Ravage

X-fab noteert tegen nauwelijks de helft van de 8 euro waartegen het in het voorjaar van 2017 naar de Parijse beurs trok.

Door de relatief hoge vaste kosten van de chipbakker - een groot verschil met zusterbedrijf en chipontwikkelaar Melexis dat doorheen de crisis rendabel blijft - richt die forse krimp van de bovenste lijn een ravage aan lager op de resultatenrekening. De brutobedrijfswinst (ebitda) kromp in het tweede kwartaal bijna 60 procent naar 11,77 miljoen euro. Positief was wel dat de marge weliswaar halveerde tot 8,9 procent, maar aan de bovenkant van de voorspelde 3 tot 9 procent uitkwam. Na afschrijvingen en financiële lasten sloeg het bedrijfsresultaat om van 13,5 miljoen winst naar 5,6 miljoen verlies. 

Voor het derde kwartaal voorspelde CEO Rudi De Winter een omzet tussen 128 en 135 miljoen, in lijn met het eerste en tweede kwartaal. Voor het vierde kwartaal heet de voorspelbaarheid 'gering' te zijn. 

En dus wordt het vanavond boeiend om te horen of De Winter net als echtgenote Françoise Chombar bij Melexis beterschap bespeurt bij de klanten. De beurskoers zou een opkikker goed kunnen gebruiken. Die noteert al heel 2019 op de pechstrook, tegen nauwelijks de helft van de 8 euro waartegen X-Fab in het voorjaar van 2017 naar de Parijse beurs trok.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud