Regen in Ludwigshafen, gedruppel in Brussel

©REUTERS

BASF waarschuwt. En niet zo'n klein beetje. Alleen al in België beven Umicore, Bekaert, Melexis, X-Fab, Solvay en Tessenderlo mee.

Met activiteiten in zowat alle werelddelen en alle industriële sectoren kun je BASF  , de grootste chemiegroep ter wereld, gerust een barometer van de wereldeconomie noemen. 

Een barometer die op storm staat, leert het winstalarm dat Ludwigshafen maandagavond uitstuurde. Nochtans had BASF na het rampjaar 2018, toen de bedrijfswinst bijna een vijfde kromp, voor 2019 op lichte beterschap gerekend. Dat bleek een zware misrekening: in plaats van een kleine winstgroei, zal de bedrijfswinst dit jaar nog eens met bijna een derde zakken

Dit na een ronduit dramatisch tweede kwartaal, waarbij de bedrijfswinst halveerde. Net als in 2018 blijft de belangrijkste oorzaak de etterende handelsconflicten in de wereld, vooral tussen China en de Verenigde Staten. Die raken de industrie, autosector op kop, midscheeps.

'De G20-top van juni heeft duidelijk aangetoond dat we in het tweede halfjaar niet op een snelle verbetering moeten rekenen', erkende CEO Martin Brudermüller in de toelichting. Bovenop kwam er dit voorjaar een extra probleem bovenop: slechte weersomstandigheden in de Verenigde Staten zorgden er voor dat Amerikaanse boeren veel minder aangeplant hebben dan gewoonlijk, wat op de resultaten van de agrochemiepoot weegt. 

Afgaand op de boodschap van BASF toont de crisis in de autosector dus geen tekenen van stabilisatie. Dat is slecht nieuws voor de vele Brusselse beursgenoteerde bedrijven die de branche tot één van hun belangrijkste klanten rekenen.

Denk aan Umicore, Melexis, X-Fab, Solvay en Bekaert. Het alarm over de Amerikaanse landbouwsector is dan weer slecht nieuws voor Tessenderlo, dat het in 2018 al moeilijk had door de zwakke prestatie van de belangrijke Amerikaanse meststoffendochter Kerley

Nog op de beleggersradar dinsdag:

930 miljoen euro. Zoveel beurswaarde verloren Telenet  en Proximus  maandag. De twee telecommers duwden de Bel20  ook 1 procent in het rood, terwijl de rest van de Europese beurzen vrijwel vlak noteerde. 

©shutterstock

De reden dat beleggers zo uit hun hum waren? Uitstekend nieuws voor de consument: een rapport van de sectorwaakhond BIPT. Dat stelt voor de groothandelstarieven, zeg maar de huur die operatoren mét netwerk aan operatoren zonder netwerk mogen aanrekenen, fors te verlagen. Zo'n verlaging moet zich in meer concurrentie en dus lagere prijzen voor internet en televisie vertalen. 

Het gevolg van zo'n lagere prijzen is natuurlijk ook lagere winstmarges voor de sector. Vandaar dat de stijging van de beurswaarde van Orange Belgium , de would-be prijzenbreker op de Belgische markt, met een plusje van goed 30 miljoen euro verbleekt bij de pandoering van Proximus en Telenet. 

Ook in de Verenigde Staten gaapt een kloof tussen Main Street en Wall Street. De verrassende sterke jobmarkt is uitstekend nieuws voor de gemiddelde Amerikaan en zijn koopkracht, maar Wall Street schoot er voor de tweede dag op rij door in een kramp. Beleggers vrezen namelijk dat de Federal Reserve de sterke arbeidsmarkt zal aangrijpen om minder fors dan verhoopt in de rente te snijden. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud