'Renteverhogingen Fed nog niet voorbij'

Jerome Powell leidt de Amerikaanse centrale bank net iets langer dan een jaar. ©Bloomberg

Uitzonderlijk krijgen we woensdag een Amerikaans rentebesluit te horen om 19u Belgische tijd, en niet om 20u. Sinds gisteravond weten we zeker dat het dividend van Bpost na 2019 zal zakken.

De Amerikaanse centrale bank schept vandaag meer klaarheid over het rentebeleid in de komende jaren. Sommige economen verwachten nog steeds ten minste één renteverhoging.

Economen zijn het eens dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) vanavond haar basisrente handhaaft op 2,25 à 2,50 procent. Maar over het beleid voor de komende jaren zijn ze verdeeld.

Veel economen verwachten dat de Fed in 2019 en in 2020 de rente stabiel houdt. Ze verwijzen naar de Grote Bocht van eind januari. De Fed signaleerde toen dat renteverhogingen voorlopig niet aan de orde zijn en dat de volgende aanpassing een verhoging maar ook een verlaging kan zijn. De centraal bankiers verwezen naar de turbulentie op de markten en naar de lagere groei in China en Europa. Ze waren in december nog van plan de rente in 2019 twee keer op te trekken.

ING-econoom James Smith verwacht een volgende renteverhoging in het derde kwartaal van dit jaar. ‘De economische vooruitzichten blijven solide en de arbeidsmarkt verhoogt de opwaartse druk op de lonen.’ JPMorgan voorspelt een renteverhoging eind 2020.

De bestuurders van de Fed lichten vandaag een tipje van de sluier. Ze zullen aangeven welk rentebeleid de centrale bank de komende drie jaar moet voeren om haar dubbele doelstelling - 2 procent inflatie en maximale werkgelegenheid - te realiseren.

Bpost

Het Belgische postbedrijf gaat over de lat voor 2018, weten we na de resultaten voor het vierde kwartaal. Het zal zijn volledige winst als dividend uitkeren, en verwacht dat de winst in 2019 gevoelig daalt. Daaruit volgt: na boekjaar 2019 zakt het dividend van een van de meer defensieve aandelen op de Brusselse beurs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud