Retail Estates en zijn huurders

Het retailpark Be-Mine in Beringen ©Benjamin Brolet

Met een drietal weken vertraging publiceert Retail Estates vanavond de resultaten van 2019/20 en die zullen goed zijn. Alle aandacht gaat naar de periode waarin de meeste Belgische winkels de deuren moesten sluiten.

Voor een verhuurder van perifeer winkelvastgoed zijn er in principe leukere tijden om met jaarresultaten te komen dan tijdens deze - wel afzwakkende, maar toch nog duidelijk aanwezige - coronacrisis. Toch ziet het er voor Retail Estates niet zo slecht uit.

De resultaten die het vastgoedbedrijf nabeurs presenteert gaan immers over de twaalfmaandenperiode tussen 1 april 2019 en 31 maart 2020. De meeste winkels in ons land moesten sluiten op 19 maart, zodat er van corona in het gebroken boekjaar 2019/2020 al bij al nauwelijks iets te merken zal zijn.

In zijn corona-update van 12 mei liet Retail Estates weten dat de huurontvangsten op het einde van het boekjaar 107,61 miljoen euro bedroegen ‘zonder uitzonderlijke huurachterstallen’. De huren van maart waren immers grotendeels betaald. De bezettingsgraad van 97,92 ziet er ook prima uit.

Retail Estates stipte ook aan over de nodige middelen te beschikken om de acquisities van twee Nederlandse winkelparken (in Den Bosch en Maastricht) te bekostigen, dankzij de 75 miljoen euro die in december werd opgehaald met een obligatielening. Het bevestigde tevens de dividendprognose van 4,40 euro over het voorbije boekjaar.

De vastgoedanalisten van KBC Securities verwachten trouwens recordresultaten voor 2019/20, met als belangrijkste cijfer een EPRA-winst van 69,7 miljoen euro (tegen 60,9 miljoen in 2018/19).

Huurachterstallen

Zij kijken echter vooral uit naar commentaar over de inning van huren in het eerste kwartaal van 2020/21. Retail Estates kampt met heel wat huurachterstallen en zoekt samen met zijn huurders naar een oplossing hiervoor.

Het was trouwens net om informatie hierover te kunnen geven dat het bedrijf de publicatie van zijn jaarresultaten uitstelde van 20 mei tot 12 juni. Sinds 11 mei zijn de winkels in België weer open, maar de periode tot 20 mei leek Retail Estates te kort om ‘noemenswaardige resultaten te kunnen voorleggen’.

Naast het innen van de huurachterstallen doemen voor Retail Estates nog andere problemen op. Door verlaging of het heronderhandelen van huurprijzen kunnen rendementen onder druk komen. De waarde van het vastgoed kan ook dalen. En de vraag rijst of huurders zullen blijven en of ze in deze moeilijke tijden voor retailers kunnen overleven.

FNG is alvast een eerste probleemgeval voor Retail Estates. De modeketen boven Brantano en andere kledingketens zit in zeer slechte papieren, wat nog maar eens duidelijk wordt uit de bloedrode resultaten voor het jaar 2019. Retail Estates heeft via Brantano-winkels een blootstelling van ongeveer 3,5 procent aan FNG.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud