Shurgard, het beursgenoteerde Asterixdorp

Shurgard, maandag een baken temidden de Brusselse verkoopgolf

Temidden de verkoopgolf op de Brusselse beurs kreeg welgeteld één aandeel opslag.

Nu het zelfs de meest optimistische aandelenbelegger begint te dagen dat er meer nodig zal zijn dan een zoveelste rondje renteverlagingen om de economische impact van het coronavirus in te dammen, rolde maandag een 'ouderwetse' verkoopgolf over de Europese beurzen. De Bel20 verloor net als de Euro Stoxx50 zo'n 4 procent.

Meteen de grootste klap sinds 24 juni 2016. De dag na het brexitreferendum sloot de Bel20 op 3.141 punten. Zelfs na de dieprode beursdag op maandag noteert de Brusselse beursbarometer 25 procent boven dat peil. Omdat de gevreesde doemscenario's rond brexit uitbleven, iets waar Britse centraal bankiers zich al ampel voor verontschuldigden.

De hoofdeconoom van de Bank of England vergeleek zichzelf zelfs met Michael Fish, de BBC-weerman die onsterfelijk werd door in 1987 kijkers naar bed te sturen met de geruststellende boodschap dat het alleen in Spanje 'wat winderig' zou worden. De volgende dag raasde een zelden geziene orkaan over het land. 

Het verschil tussen brexit en coronavirus is echter dat in het eerst geval beleidsmakers altijd greep hadden op de toestand en zowel Londen als Brussel wisten wat hen te doen stond (en staat) om een worst case scenario te vermijden. Het angstwekkende aan het coronavirus is dat niemand greep lijkt te hebben op de crisis, zelfs Xi Jinping niet. En dus niemand weet hoelang de economie in steeds grotere delen van de wereld lam zal liggen en dus of het verhoopte herstel van de wereldeconomie in de tweede jaarhelft er wel zal komen. 

Want dat het eerste kwartaal dramatisch zal zijn, is nu wel zeker. Bruce Kasman, hoofdeconoom van JPMorgan, denkt dat de wereldeconomie dit kwartaal nog tegen 1 procent op jaarbasis groeit. En hij voegt er meteen deze disclaimer aan toe: 'Dit zijn nog altijd vrij optimistische inschattingen met veel neerwaarts risico'. 

Het R-woord

Deze ochtend maken de Duitse cijferaars van Destatis trouwens hun meer gedetailleerde raming van de Duitse groei bekend. Bij de 'Schnellmeldung' op Valentijn hield Destatis het op '0,0 procent'. Bij de tweede raming zullen we weten of die nul eigenlijk een miniem plusje of minnetje was. En aangezien het eerste kwartaal geen beterschap belooft, zou bij een minnetje een 'technische' recessie - twee kwartalen krimp op rij - nauwelijks nog af te wenden zijn.

+54%
Die ene succesvolle Brusselse IPO
Sinds de beursgang in het voorjaar van 2018 is Shurgard ruim de helft in koers gestegen

Op het extreem illiquide Spadel na, weerstond op de Brusselse beurs maandag welgeteld één aandeel de verkoopgolf. Meer nog: Shurgard  tikte na een winst van 1 procent op een record af en noteert nu met 35,45 euro liefst 54 procent boven de intekenprijs - 23 euro - van een kleine twee jaar geleden. We hadden het kunnen weten: een opslagaandeel, dat kán gewoon niet afgeprijsd worden. 

Voor dat sterke parcours zijn er in essentie twee redenen. Eén: de Europese Centrale Bank. Die heeft stilaan alle vastrentende beleggingen van risicovrije rente tot rentevrij risico herleid. Gevolg: rendementshongerige beleggers storten zich op alle bedrijven die je met een voorspelbare inkomstenstroom en stabiel dividend een 'bijna-obligatie' kunt noemen. Ook Shurgard hoort met zijn alomtegenwoordige opslagruimtes relatief immuun te zijn voor de conjunctuur: het is in de menselijke natuur om geen afscheid te kunnen nemen van onze brol.

Shurgard belooft jaarlijks 80 procent van zijn nettowinst uit te keren en maakte de belofte voor een stevig dividend over boekjaar 2018 alvast waar. Het opslagbedrijf timmerde ook geruisloos aan de expansie sinds de IPO, met de aankoop van gebouwen en/of grond in onder meer Parijs, Berlijn, Nieuwegein en Keulen

Shurgard komt woensdag met de jaarcijfers over 2019. Persbericht om 7 uur, conference call om 10 uur. Tegen bijna 30 keer de verwachte nettowinst over 2019 zijn de verwachtingen intussen aardig hoog gestapeld. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud