Sine labore nihil

Economen verwachten dat de private tewerkstelling in de VS voor het eerst in tien jaar een daling zal vertonen. ©Bloomberg

Beleggers houden woensdag hun hart vast voor Amerikaanse cijfers over het ondernemersvertrouwen en de arbeidsmarkt. De private tewerkstelling in de VS zal naar verwachting voor het eerst in tien jaar een krimp vertonen.

Nu naar schatting twee derden van de bedienden thuiswerkt en de algemene maatschappelijke vrolijkheidsbarometer ver onder het nulpunt staat, zullen er woensdag vermoedelijk weinig protkussens op de bureaustoelen van bazen verzeilen. We lopen ook minder risico om zout in onze koffie te krijgen of - wegens strijdig met social distancingregels - een aangebrand post-itmopje op onze rug. Jammer voor de lolbroeken, maar aprilvissen op de werkvloer zijn sowieso geen goed idee. Uit een onderzoek van enkele jaren geleden door marketingbureau The Creative Group blijkt dat 68 procent van de leidinggevenden ze in een werkomgeving ongepast vindt. 

Een aprilgrap in 'The Office'

Het lachen zal de belegger hoe dan ook snel vergaan bij de aanblik van een nieuw Amerikaans jobcijfer. Automatic Data Processing (ADP), de grootste private loonverwerker van de Verenigde Staten, publiceert om 14u15 onze tijd zijn tewerkstellingsrapport over de maand maart. Het cijfer biedt een goede indicatie over waar het coronavirus de Amerikaanse arbeidsmarkt het hardst raakt. Het rapport maakt immers opdelingen per sector en bedrijfsgrootte.

Langste expansie

De verwachting van economen is dat er in maart 154.000 jobs in de privésector verloren gingen. In februari was er nog een toename van 183.000 nieuw geregistreerde arbeidscontracten, in januari kwamen er nog 209.000 bij. Het cijfer zou de eerste daling betekenen in de private tewerkstelling sinds oktober 2010 en het abrupte einde markeren van de langste historische expansie van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Maar na het recordaantal van 3,3 miljoen werkloosheidsaanvragen in de week van 20 maart, lijkt een krimp met 154.000 jobs nog een optimistische inschatting.

Daarboven krijgen beleggers woensdag ook een cijfer over het ondernemersvertrouwen in de industriesector te verwerken. De zogenaamde ISM-index, die peilt naar het vertrouwen bij aankoopmanagers, geldt als een van de belangrijkste economische indicatoren. De index zal naar verwachting dalen naar een peil van 45, komende van 50,1 in februari. Een cijfer onder 50 duidt op pessimisme en dat ook dat hoeft niet te verwonderen nu tal van Amerikaanse fabrieken, zelfs wanneer hun lokale overheden daar niet toe verplichten, de deuren dichthouden. Wel opmerkelijk is dat economen ten opzichte van februari een licht positieve orderintake verwachten. Dat heeft allicht te maken met de stapsgewijze herneming van de Chinese economie die de Amerikaanse fabrieken meer bestellingen oplevert.

Dollar

Dat de macro-economische indicatoren door de band genomen belabberd zullen zijn, is dezer dagen niet moeilijk te voorspellen. Moeilijker in te schatten is in welke mate de beurzen op de indicatoren reageren. We mogen aannemen dat slechte werkgelegenheids- en industriecijfers een no brainer zijn in tijden waar de economische activiteit tot een minimum is herleid, en dat ze dus al in sterke mate in de koersen zitten. Een slechter dan verwacht cijfer kan mogelijk wel wat extra druk van de ketel halen voor de dollar. De Amerikaanse munt werd in de afgelopen weken zo zwaar gehamsterd dat hij meerjarenrecords brak. Pas sinds de VS de grootste coronabrandhaard ter wereld werd, bekoelde de dollardrift ietwat.  

Amerikaans president Donald Trump, die zijn herverkiezingsprogramma grotendeels rond economische groei en jobcreatie bouwde, moet het allemaal met lede ogen aanzien. Hem kwam wellicht al meermaals het doembeeld van Jimmy Carter voor de geest. Carter moest in 1980 het Witte Huis aan Reagan laten toen de economie en bijgevolg ook de arbeidsmarkt stevig afkoelde. Of zoals de Romeinse dichter Horatius het eeuwen geleden al profeteerde: zonder werk, krijgt men niets.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud