Speuren in de notulen

Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve ©AFP

Mogen we na enkele zwakke macro-economische cijfers nog meer renteverlagingen verwachten in de VS? Mogelijk scheppen de notulen van de jongste Fed-vergadering meer duidelijkheid.

De agenda voor woensdag is maar magertjes gevuld. Eén item trekt de aandacht: de publicatie van de notulen van de jongste rentevergadering van de Federal Reserve om 20 uur onze tijd.

Spoelen we even terug naar 18 september. De Amerikaanse centrale bank verlaagde toen, voor de tweede keer in twee maanden, de rente. Er gingen 25 basispunten af tot 2 procent. Als verklaring voor de renteknip verwees voorzitter Jerome Powell naar de ‘globale ontwikkelingen’, waarmee hij in de eerste plaats op het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China doelde. Een conflict dat maar niet opgelost geraakt en zelfs escaleert, en dat al maanden tot beroering leidt op de aandelenmarkten.

Het Federal Open Market Committee was echter behoorlijk verdeeld over de renteknip. Drie centraal bankiers stemden tegen: twee omdat ze het niet eens waren met de renteverlaging, een derde omdat hij een forsere knip voorstond.

De reactie van Wall Street was ook helemaal niet positief. De reden was dat uit de nieuwe prognoses van de centraal bankiers bleek dat ze gemiddeld verwachten dat er dit jaar én volgend jaar geen verdere renteverlagingen meer zullen nodig zijn.

Afwachten of we door de notulen wijzer worden over het verdere monetaire beleid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud