Speuren naar de V

Onderbouwen het Belgische en Duitse ondernemersvertrouwen het v-vormig beursherstel?

Woensdag krijgen we een inkijk in de twee oudste conjunctuurbarometers in Europa. Bij beiden wordt het speuren naar de favoriete beleggersletter 'v'.

In de befaamde Britse stripreeks uit de jaren '80 (en in de gelijknamige film uit 2005) staat de 'v' voor vendetta. Het fascisme en het anarchisme nemen het tegen elkaar op in een dystopisch Londen ontsproten aan de geest van stripauteur Alan Moore. Een profetisch schrijfstuk, blijkt nu. Dertig jaar later lijken ideologieën steeds harder met elkaar te clashen in een wereld die door het coronavirus toch ook enkele dystopische trekjes vertoont.

Meer dan voor vendetta (bloedwraak) staat de 'v', dezer dagen voor de verhoopte vorm van het economisch herstel. In de lettersoep die economen bedachten om de conjunctuurgrafieken ten tijde van corona te illustreren, is de 'v' de meest begerenswaardige vorm. Het is vergelijkbaar met de sikkelvorm voor communisten, zo u wil, of de cirkel voor meetkundigen of de zandlopervorm voor Victoria Secret-modellen. Zeg gerust het alfa en het omega onder coronaletters. Een v-vormig herstel betekent immers dat de economie na een kortstondig schokeffect in sneltempo weer aantrekt en aan dezelfde versnelling als voorheen verderkoerst. Een voorafname die beleggers nu al maken in het scherpe herstel dat we sinds midden maart meemaken op de wereldwijde aandelenbeurzen.

Of de 'v' op de beurs ook gefundeerd wordt door een economische 'v', zal straks weer wat duidelijker worden. Twee van de oudste conjunctuurbarometers van het Avondland halen hun maandelijkse thermometer boven. Om 10 uur krijgen we de Duitse IFO-index (eerste verschijningsdatum 1949) die het ondernemersvertrouwen meet. Om 15 uur krijgen we inkijk in het Belgische ondernemersvertrouwen opgemeten door de Nationale Bank (eerste verschijningsdatum 1954).

De twee kwieke oudjes zullen aangeven in welke richting de neuzen van bedrijfsleiders wijzen: een snelle economische heropleving (hoezee, de V!), een getande rit (o wee, de 'W') of een lange, diepe recessie ('U' of in het slechtste geval de gevreesde flatline 'L').

PMI-cijfers die het sentiment bij aankoopdirecteuren meten, gaven dinsdag een hoopgevend zetje. De PMI-index voor de dienstensector in de eurozone veerde sterk op van 30,5 in mei naar 47,3 in juni (cijfers boven de 50 duiden op optimisme, cijfers onder 50 op pessimisme, red.) Voor de industrie was de stijging wat meer gematigd als gevolg van de aanhoudende zwakte van de wereldwijde vraag. Het Franse PMI-cijfer tekende voor de ultieme verrassing: zowel voor de industrie als voor de dienstensector ging de indicator boven de drempel van 50. 'Vive le V' dus. Deze zomer is dat bij gebrek aan Vive le Vélo met Karl Vannieuwkerke the next best thing.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud