Stoppen de inkoopmanagers de verkoopgolf?

©AFP

Hebben beleggers gelijk als ze doemscenario's in de beurskoersen verrekenen? 4.500 logistiek managers geven vandaag het antwoord.

De Europese beurzen kregen woensdag een nieuwe verkoopgolf over zich heen en belandden zo op het laagste peil sinds 2016. Beleggers lijken stilaan allerhande doemscenario's in de beurskoersen te verrekenen.

Helemaal ongelijk hebben ze natuurlijk niet met een escalerende Chinees-Amerikaanse handelsoorlog, zorgen voor de Chinese economie, groeiende kansen dat het Verenigd Koninkrijk zonder vangnet uit de Europese Unie valt en Italië dat vlakaf zegt lak te hebben aan de Europese begrotingsregels. 

Tijd voor een nuchtere stem. En is er een nuchterder volk dan de logistiek manager? Het onderzoeksbureau Markit polst maandelijks over heel Europa 4.500 van die inkoopmanagers over onder meer de evolutie in de orderboekjes, de productie en de tewerkstelling en distilleert er de invloedrijkste polsslag van de Europese economie uit, de 'purchasing managers index' of kortweg PMI.

Economen denkt dat de PMI Composite, die zowel industrie als dienstensector omvat, met een minieme 0,2 punten zakte naar 53,9 punten. Daarmee blijft de barometer een vrij degelijke groei aangeven - elk cijfer boven 50 wijst op een aantrekkende activiteit. Bovendien zou de Europese economie rond het niveau van de zomer blijven schommelen. Een geruststelling, na de opvallende scherpe terugval dit voorjaar. 

De PMI krijgen beleggers klokslag 10 uur voor de kiezen. Voordien krijgen ze al een behoorlijk menu voor de kiezen. Bij de start is er al een positieve impuls van Wall Street, dat na de Europese slotbel dinsdag de verliezen nog fors wist terug te dringen

Voorbeurs zijn er ook een pak kwartaalresultaten. Bij Melexis is het uitkijken of de chipfabrikant ondanks de malaise bij de belangrijkste klanten, de autosector, de optimistische jaarprognose handhaaft: een omzetgroei van 13 à 14 procent bij een winstmarge rond 25 procent. 

Voorts zijn er ook de cijfers van telecomoperator Orange Belgium. Daar rekenen analisten op een stijging van de bedrijfswinst, met dank aan de combinatie van omzetgroei en lagere kosten. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud