Stopt de Zweedse centrale bank vandaag met negatieve rente?

Waarschijnlijk stopt de Zweedse centrale bank vandaag met de negatieve rente. ©REUTERS

Ook in Zweden woedt het debat over de neveneffecten van de negatieve rente volop. Maar de rente verhogen is niet zonder risico's.

Het rentecomité van de Zweedse centrale bank zal vandaag waarschijnlijk besluiten de beleidsrente te verhogen.

Het lijkt een vreemde timing om tot een monetaire verstrakking over te gaan. De Zweedse economie koelt af en de inflatie ligt met 1,7 procent onder de doelstelling van 2 procent. Bij de vorige rentevergadering van de centrale banken uitten de bestuurders zelfs hun bezorgdheid over de economische situatie.

En toch zal de Riksbank vandaag - vijf jaar nadat de centrale bank een negatieve rente invoerde - naar alle verwachting de rente met 0,25 procentpunt opkrikken, van -0,25 naar 0 procent. De Zweedse centrale bank heeft dat vrij duidelijk gesignaleerd. Over het waarom van die renteverhoging is 's werelds oudste centrale bank iets minder duidelijk geweest, al lijken de mogelijke neveneffecten van een lang aangehouden negatieve rente een grote rol te spelen.

Neveneffecten

4
Centrale banken met negatieve rente
Als Zweden vandaag komaf maakt met de negatieve rente, hanteren nog vier centrale banken een rente onder nul.

Het debat over die neveneffecten woedt volop, en niet alleen in Zweden. Ook bij de Europese Centrale Bank (ECB) klinkt de vraag of de verhoopte stimulus van de negatieve rente nog wel opweegt tegen mogelijke nadelen zoals de ondermijning van de financiële stabiliteit, margedruk voor banken en spaarders die in de kou blijven.

De Riksbank verwees eerder al naar het gevaar voor de financiële stabiliteit, naar het publieke onbegrip en naar het risico dat een perceptie van permanent negatieve rentes het gedrag van economische agenten zou kunnen veranderen.

Volgens sommige waarnemers betekent een terugkeer naar 0 procent een stilzwijgende erkenning dat de neveneffecten de centrale bank wakker houden. Anderen verwijzen naar de publieke onvrede over de stevige waardedaling van de Zweedse kroon als gevolg van het negatieverentebeleid.

Niet zonder risico

De verwachting is dat de rente na de voorspelde verhoging vandaag stabiel zal blijven in 2020, met een optie om weer te versoepelen indien nodig. Meteen is duidelijk dat de verstrakking niet zonder risico is gezien de huidige zwakke economie, signaleren economen.

Als Zweden de negatieve rente de rug toekeert, blijven nog vier centrale banken over met een rente onder nul: de ECB en de centrale banken van Japan, Zwitserland en Denemarken.

Naast de Zweedse centrale bank komen morgen ook de Bank of England en de Japanse centrale bank met hun rentebesluit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud