Tack-bedrijven in de spotlights

Productie van weefmachines bij Picanol in Ieper ©BELGA

Picanol en Tessenderlo Group, twee bedrijven die gecontroleerd worden door zakenman Luc Tack, openen vandaag de boeken over het jaar 2017. De verwachtingen zijn hooggespannen.

Voor weefmachinebouwer Picanol worden nieuwe recordresultaten verwacht. De omzet en de bedrijfswinst (ebit) zijn volgens analisten vorig jaar met zo’n 8 procent gestegen tot respectievelijk 693 miljoen en 131 miljoen euro. Na het sterke eerste halfjaar, waarin Picanol een recordaantal weefmachines verkocht, zou het tweede halfjaar wel wat last kunnen hebben van stijgende grondstofkosten.

Voor Tessenderlo Group voorspellen analisten een forse winstgroei. Het chemiebedrijf verraste vorige zomer met een winstwaarschuwing, onder meer te wijten aan de zwakkere dollar en een lagere winstmarge in de meststoffendivisie. Twee nieuwe meststoffenfabrieken – in de VS en Frankrijk – zouden echter dit jaar al een positieve impact hebben op de resultaten. Daarom verwacht het analistenheir voor 2017 een aanzienlijke stijging van de recurrente brutobedrijfswinst (rebitda) tot 217,2 miljoen euro.

De markten krijgen vandaag ook enkele interessante macro-economische cijfers voor de kiezen. In de vroege uurtjes gaat de aandacht naar China. De industriële productie voor februari maakt duidelijk hoe hard de Chinese fabrieken draaien. Al kan de viering van het Chinese Nieuwjaar, waardoor het openbare leven in de Volksrepubliek een week stilligt, het cijfer wel vertekenen.

Om 11 uur wordt de industriële productie in de eurozone vrijgegeven en krijgen we ook een beeld van de Europese arbeidsmarkt.

We kijken ook uit naar de koersreacties van Bpost, Immobel en Atenor. Het postbedrijf rondde vorig jaar de kaap van 3 miljard euro omzet dankzij de sterke groei van het pakjesvervoer. Ook winstmatig presteerde Bpost beter dan verwacht. Immobel zag vorig jaar de nettowinst fors krimpen, maar verhoogt wel zijn dividend met 10 procent. Bij Atenor is er een verschuiving in de aandeelhoudersstructuur doordat Sofinim, de private equity-dochter van Ackermans & van Haaren, zijn belang van 10,53 procent heeft verkocht aan de overige referentie-aandeelhouders.

De Europese beurzen zakten dinsdag na de middag in het rood. President Trump ontsloeg onverwacht zijn minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson. Daardoor verzwakte de dollar en verstevigde de euro. De ingreep van Trump wakkert de onzekerheid aan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect