'Telenet kan transformeren in echt dividendaandeel'

Telenet zou Proximus in 2020 de loef kunnen afsteken op vlak van dividendrendement.

Beleggers kijken uit naar de resultaten van Telenet woensdagochtend. De verwachting is dat de telecommer een nieuw tijdperk betreedt als dividendaandeel.

Sinds 1995 - het jaar dat Vlaams minister-president Luc Van den Brande Telenet   boven het doopvont hield - is de wereld ingrijpend veranderd. Niet het minst op technologisch vlak. De Mechelse telecomprovider zag de voorbije kwarteeuw nieuwe technologieën in een rotvaart voorbijrazen. Van vaste lijnen over breedbandmodems tot supersnel fibernet. Van Canal+ over Prime tot Play More. Van de Nokia 3310 over de Blackberry tot de Iphone X. Van 3G over 4G naar... u snapt het plaatje.

Ook de aandeelhoudersstructuur maakte een metamorfose door die classici 'Ovidiaans' zouden noemen: na de Vlaamse intercommunales en de investeringsmaatschappij Gimv kwam een Amerikaanse reus als Liberty Global

Hoe sneller de technologie en hoe flitsender de aandeelhouders, hoe gezapiger de koers van Telenet.

Maar hoe sneller de technologie en hoe flitsender de aandeelhouders, hoe gezapiger de koers van het aandeel. In die mate dat Telenet in de afgelopen twee jaar transformeerde van een racepaard naar een gezapig grazende cashkoe.

Superdividend

Wie in Telenet belegde, moest het lang vooral van de koerswinst hebben. Dividenduitkeringen waren tot voor enkele jaren allerminst de traditie. 

In de eerste jaren na de beursgang in 2005 beperkten Telenets extraatjes voor de aandeelhouder zich tot een viertal kapitaalverminderingen die voor het bedrijf (toen nog) belastingvrij waren. In 2012 en 2013 werd wel een cashdividend uitbetaald.

Maar daarna ging de vinger weer vijf jaar op de knip tot 2018. Toen maakte CEO John Porter bekend dat hij opnieuw een dividendbeleid nastreefde waarbij 50 tot 70 procent van de vrije kasstroom naar de aandeelhouder zou vloeien. Dat resulteerde in de uitkering van een superdividend van 5,30 euro per aandeel

6%
Verwacht dividendrendement Telenet
Telenet zou Proximus in 2020 de loef kunnen afsteken op vlak van dividendrendement.

In hoeverre Telenet zich in de toekomst als dividendwaarde profileert, vormt dan ook de voornaamste focus van de resultaten die het woensdagochtend om 7 uur publiceert. 'Het vergrootglas zal behalve op de commerciële resultaten in sterke mate op het dividendbeleid liggen', liet ING-analist David Vagman al verstaan in zijn vooruitblik. 'Het is denkbaar dat de telecomspeler verder transformeert in een dividendaandeel, waardoor het een nieuw type belegger aantrekt. Dat kan leiden tot een herwaardering van het aandeel.' 

Als dividendaandeel kan Telenet een ander type belegger aantrekken. Dat kan leiden tot een herwaardering van het aandeel.
David Vagman
Analist ING

Voor 2019 rekent de consensus op een dividendrendement van 5,1 procent. In 2020 zou dat stijgen naar 6 procent. Daarmee zou Telenet zijn aartsrivaal Proximus, dat een dividendrendement van 5,7 procent heeft en te boek staat als een pur sang dividendaandeel, de loef afsteken.

Cijfers

Met het vergrootglas op het dividend zou een mens haast vergeten dat Telenet woensdagochtend ook cijfers publiceert. Daarover is de verwachting gemengd. Analisten voorzien een eerder zwak vierde kwartaal in het zakelijke segment. 

'We denken dat de verkopen jaar op jaar met 3,1 procent daalden en de brutobedrijfswinst met 3 procent', zegt Vagman. 'De voornaamste reden is het verlies van het erg winstgevende contract met Medialaan (Mobile Vikings). De opbrengsten uit mobiele telefonie zijn wellicht met 2,6 procent gedaald.'

De verwachting is dat de commerciële divisie de sterkhouder zal zijn. 'We rekenen net als de consensus op een goed vierde kwartaal, met een verkoop van 30.000 extra mobiele telefonieabonnementen', aldus de ING-analist. 'Ook bij breedband verwachten we weer groei, zoals CEO Porter beloofde bij de vorige kwartaalcijfers.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect