Advertentie

Toen waren ze nog met 111

Het is van Balta in juni 2017 geleden dat de Brusselse beurs nog eens een vers Belgisch bedrijf mocht verwelkomen ©Euronext

Met RealDolmen verdwijnt er straks nog eentje van het Brussels koersenbord. En nieuwkomers staan niet bepaald rijen dik.

Maandag mag het Franse GFI beginnen met de resterende aandeelhouders van RealDolmen uit te roken. En dan verdwijnt na een bijzonder bewogen parcours van twee decennia de IT-groep op 10 augustus met de stille trom van de Brusselse beurs. 

In juni verliet ook Ablynx via de achterdeur het beurspaleis, vorige week Sapec en volgende week Tigenix. Na de exit van RealDolmen zal de Brusselse beurs nog 111 Belgische bedrijven tellen, een diepterecord. Dat zijn er per saldo nog eens 5 procent minder dan de 117 begin 2016 en bijna een vijfde minder dan de 136 Belgische bedrijven die tien jaar geleden nog de beurs bevolkten. 

En dan is het nog de vraag of Ontex nieuwjaar haalt als beursgenoteerd bedrijf, nu de private-equityreus begerig rond de luierfabrikant cirkelt. Nieuwkomers staan niet rijen dik. Er is natuurlijk Belfius, maar vraag is of temidden de politieke patstelling rond het Arco-dossier de staatsbank ooit groen licht krijgen om naar de beurs te trekken. Zeker nu de Europese bankaandelen een beroerd 2018 beleven en sinds nieuwjaar gemiddeld 13 procent afgeprijsd zijn. 

De Brusselse beurs heeft sinds deze zomer een nieuw hoofd noteringen, Benoît van den Hove. Er is voor de man werk aan de winkel. Of misschien net niet. 

Nog op de radar van beleggers:

  • Bekaert komt pas komende vrijdag met volledige halfjaarcijfers, maar de staaltechnologiegroep stuurde vorige vrijdag een stevige waarschuwing uit. Dat gaf het aandeel de grootste tik in decennia, waardoor alle koerswinst sinds de start van CEO Matthew Taylor in 2013 in rook is opgegaan
  • De kampioen van de winstwaarschuwingen over het voorbije jaar was IBA. Omdat de kernactiviteit alle aandacht en geld vergt zette de wereldmarktleider in protontherapie vrijdag zijn afdeling dosimetrie te koop
  • In Brussel ligt het zwaartepunt van de halfjaarcijfers in de tweede helft van de week, maar elders is er maandag al aardig wat cijferwerk. In Nederland komt de specialist in medische technologie Philips met resultaten, net als onlinebroker BinckBank. Op Wall Street rapporteert internetreus Alphabet nabeurs. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud