Tractoren als barometer

Tractoren van John Deere bij een deal in Taylor, Texas ©REUTERS

De resultatentrein rijdt vrijdag wat rustiger. Het is vooral uitkijken naar de Duitse verzekeraar Allianz en de Amerikaanse maker van landbouwmachines Deere.

De Beiers van Allianz zijn actief als verzekeraar en vermogensbeheerder en komen al om 7 uur met resultaten. In eigen land rapporteert Zenitel , specialist in beveiligde communicatiesystemen, om 8 uur en Retail Estates , verhuurder van winkelvastgoed in België en Nederland, nabeurs.

Bijzondere aandacht gaat uit naar Deere , 's werelds grootste producent van landbouwmachines. Deere bouwt echter ook grondverzetmachines en wordt vaak in een adem genoemd met Caterpillar, dat als een barometer van de wereldeconomie wordt beschouwd. Het aandeel Deere is de voorbije zes maanden circa 20 procent gestegen. Het is de vraag of de resultaten over het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2018/19 de opgelopen waardering zullen rechtvaardigen. Analisten rekenen alvast op goede cijfers: een 16 procent hogere omzet en 29 procent meer winst.

Er zijn ook enkele macro-economische cijfers om in het oog te houden, vooral in de Verenigde Staten: de industriële productie in januari en het consumentenvertrouwen volgens de Universiteit van Michigan. Economen verwachten volgens Bloomberg dat de industriële productie slechts met 0,1 procent is gegroeid tegenover de maand december. Het consumentenvertrouwen zou iets verbeterd zijn: de verwachting staat op 93,5 punten tegen 91,2 in december.

De Europese beurzen sloten donderdag 0,6 procent lager door vrees voor een tragere groei van de Amerikaanse economie. De kleinhandelsverkopen in december vielen ontstellend zwak uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud