Advertentie

Turkse blues

Een fragment uit een promotiefilm voor een schuifdeur van Winsa, een van de Turkse merken van Deceuninck ©Winsa

Deceuninck, de West-Vlaamse fabrikant van pvc-ramen, maakt voorbeurs de halfjaarresultaten bekend. Door de zwakke Turkse economie zullen die niet schitterend zijn.

In mei zag Deceuninck zich nog verplicht een winstwaarschuwing uit te sturen door de moeilijke situatie in Turkije. Het land gaat sinds zowat een jaar door een economisch dal. De Turkse lira stortte in en de inflatie en de rentevoeten schoten steil omhoog.

Deceuninck voelt dat aan den lijve omdat de Turkse markt voor het bedrijf erg belangrijk is geworden. Het produceert er voor de binnenlandse markt en wil vanuit zijn (zeer rendabele) Turkse fabrieken ook exporteren naar onder meer het Midden-Oosten en Zuid-Amerika.

In het eerste kwartaal zag Ege Profil, de Turkse dochter van Deceuninck, de omzet met 30 procent dalen. De consensusverwachting is dat het tweede kwartaal geen beterschap heeft gebracht en dat de regio Turkije & Groeimarkten in het eerste halfjaar zo’n 30 procent minder omzet heeft gerealiseerd.

Analiste Nathalie Debruyne van Degroof Petercam is nog iets pessimistischer en verwacht zelfs een daling van een kleine 40 procent. Zij verlaagde maandag overigens ook haar omzet- en winstramingen voor het hele jaar, onder meer omdat de Turkse economie voorlopig geen tekenen van beterschap vertoont.

Behalve voor Turkije verwacht zij ook een (veel kleinere) omzetdaling voor Noord-Amerika. Twee zaken spelen hier een rol: weersomstandigheden en de moeilijkheid om op de krappe Amerikaanse arbeidsmarkt werknemers te vinden.

Voor de Europese beurzen was het maandag een goede dag. Ze wonnen gemiddeld 1,2 procent door hoop op extra stimulus en door berichten dat de VS en China nieuwe onderhandelingen voorbereiden. Met 0,7 procent winst voor de Bel20 bleef Euronext Brussel wat achter. Galapagos (-2,7%) en ING (-1,1%) stonden op de rem.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud