Tussen geheugenchips en gesloten winkels

Medewerksters met mondmasker wijzen aandeelhouders naar hun plaats op een algemene vergadering van Samsung Electronics. ©AFP

Wat heeft Samsung Electronics in petto voor de markten? Gemengd nieuws, denken analisten.

Als een van de eerste bedrijven ter wereld komt Samsung Electronics vanmorgen met voorlopige resultaten over het eerste kwartaal. Die zullen ongetwijfeld beïnvloed – om niet te zeggen geraakt – zijn door de coronapandemie. De grote vraag is in welke mate, want de Zuid-Koreaanse elektronicareus kreeg wellicht zowel tegen- als rugwind.

De rugwind komt van het thuiswerken waarop wereldwijd miljoenen noodgedwongen zijn overgeschakeld. Dat heeft wellicht de vraag naar geheugenchips vanwege laptopfabrikanten en datacentra aangewakkerd. Samsung is ’s werelds grootste producent van geheugenchips.

De gesloten winkels zijn dan weer een grote tegenslag. Samsung heeft een breed productengamma dat loopt van huishoudtoestellen en tv’s over smartwatches en printers tot smartphones en VR-headsets.

De slimme telefoons van de Galaxy-reeks zijn een grote concurrent voor de iPhone van Apple. Je kunt ze wel online kopen bij tal van internetwinkels, maar momenteel niet in de winkel, waar je ze ook even in de hand kunt nemen en uitleg kunt vragen aan een verkoper of verkoopster. Wellicht is de verkoop van diverse Samsung-producten door de wereldwijde lockdowns dan ook gedaald.

Analisten denken dat de kwartaalwinst van Samsung in het eerste kwartaal vrij stabiel is gebleven, maar in de komende kwartalen wel onder druk zal komen. De impact van gesloten fabrieken en winkels zal dan immers veel nadrukkelijker voelbaar zijn. Hoe groot die impact zal zijn, daar durven analisten zich niet over uitspreken.

Voor het eerste kwartaal raamt Refinitiv SmartEstimate Samsungs bedrijfswinst op 6,2 biljoen won (5,05 miljard dollar). Dat zou evenveel zijn als een jaar eerder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud