Twee banken en Daimler

Voor de laatste keer stelt Dieter Zetsche, de CEO van Daimler, de jaarresultaten van de Duitse auto- en vrachtwagenbouwer voor. ©EPA

De Nederlandse bank ING en zijn Franse tegenhanger BNP Paribas komen woensdag met kwartaalcijfers, net als de Duitse autobouwer Daimler.

Met ING en BNP Paribas komt ook het resultatenseizoen in de Belgische bankensector op gang. Beide grootbanken zijn immers uitdrukkelijk aanwezig in ons land.

Analisten verwachten dat ING Groep in het vierde kwartaal bij een iets hogere omzet circa 15 procent meer winst heeft gerealiseerd. Het is afwachten of ING het dividend op peil kan houden.

Voor BNP Paribas ziet het er minder goed uit. Volgens Bloomberg denken analisten dat de omzet met 2,5 procent is gedaald en de winst met ruim 20 procent is teruggevallen. Het is bij de Franse bank vooral uitkijken naar de resultaten van de marktenzaaldivisie.

Met veel interesse kijken de markten ook uit naar Daimler, de groep boven het luxemerk Mercedes-Benz. Eerst en vooral omdat het de laatste keer is dat CEO Dieter Zetsche de jaarresultaten presenteert. Maar ook omdat het een moeilijk jaar was voor Daimler door druk op het Mercedes-merk in alle belangrijke markten, hogere kosten en een onzekere omgeving door het Amerikaans-Chinese handelsconflict. Analisten verwachten een 4 procent hogere omzet in het vierde kwartaal, maar verwachten dat de nettowinst bijna is gehalveerd.

In deze vooruitblik had normaal gezien ook Melexis moeten voorkomen, maar door een vergissing van Bloomberg werden de vierdekwartaalcijfers al dinsdagavond vervroegd vrijgegeven. Het vierde kwartaal was met 7 procent omzetgroei en een 11 procent lagere bedrijfswinst gemengd. Het zijn echter vooral de vooruitzichten die ontgoochelen: Melexis verwacht voor 2019 minder omzet dan in 2018 en een brutowinstmarge van ongeveer 43 procent. Vorig jaar was dat nog bijna 46 procent.

De Europese beurzen kenden dinsdag een prima sessie met gemiddeld 1,5 procent winst. Zo groot was ook de winst van de Bel20. Vijf aandelen uit de index wonnen meer dan 2 procent. Op de brede markt bereikte Greenyard een nieuw dieptepunt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud