Advertentie

Uberspannen verwachtingen

©AFP

Na de voorjaarsrally van 20 procent komen de waarschuwingen van Umicore, Solvay, Ontex en nu ook Deceuninck extra hard aan.

Vandaag is het wachten eindelijk voorbij. Neen, we gaan niet weten hoeveel Uber écht waard is, wel hoeveel Wall Street de even controversiële als alomtegenwoordige taxi-app waard ácht. Wel even dit: wie de openingsbel om 15u30 Belgische tijd met spanning klaar zit, zal even geduld moeten oefenen

Bij het midden van de prijsvork - 47 dollar - waardeert het meest gehypete beursdebuut van het jaar Uber op 79 miljard dollar. Stevig voor een bedrijf dat luidens het prospectus vooral sterk is in het opstapelen van verliezen - meer dan 10 miljard dollar sinds de oprichting in maart 2009 - en niet bepaald een oninneembare slotgracht rond zijn bedrijfsmodel heeft. 

Maar toch een afknapper: vorig jaar fluisterden zakenbankiers Uber nog een waardering van 100 à 120 miljard dollar in het oor. Rivaal Lyft heeft niet echt het pad geëffend door vlak na de eigen beursgang te waarschuwen voor oplopende rode cijfers en noteert nu een kwart onder de intekenprijs van eind maart. 

Uber heeft ook het beursklimaat niet echt mee. Ook daar schiep een voorjaarsrally van 20 procent zo'n overspannen verwachtingen dat één boze tweet van Donald Trump aan het adres van Peking intussen vier dagen verkoopgolf opleverde. 

Niet dat Trump de enige factor is. Dat de Bel20 op vier dagen meer dan 200 punten kwijt is, is ook te wijten aan de zelden geziene reeks winstwaarschuwingen die het bedrijfsleven uitstuurt. Nauwelijks bekomen van de sombere paasboodschap van Umicore, waren er deze week onheilstijdingen van Solvay en Ontex.

En daar kwam donderdag nabeurs Deceuninck bij. De producent van pvc-bouwprofielen ziet zijn Turkse winstmotor vierkant draaien, door de politieke en economische crisis in het land. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud