Van Little Italy naar de wereldeconomie

De New Yorkse wijk Little Italy is de heimat van de industriegroothandel MSC Industrial. ©AFP

Het is woensdag een kleine stap van Little Italy naar de wereldeconomie. De in de New Yorkse wijk ontsproten industriegroothandel MSC Industrial geeft met zijn kwartaalcijfers een kleine inkijk in de staat van de wereld.

De beursdagen aan het begin van de zomer zijn vergelijkbaar met Deense dogmafilms die op hun beurt vergelijkbaar zijn met de Belgische regeringsformatie: weinig geanimeerd maar verontrustend en met onheil op de loer. De nieuwsstroom bij beursgenoteerde bedrijven is op zijn zachtst gezegd aan de stille kant. Stilte voor de storm, dat spreekt, want vanaf midden juli vertrekt de resultatentrein en krijgen beleggers voor het eerst een becijferd schaderapport van de stormram die Covid-19 heet. Dan verandert de dogmafilm in een full on rampenfilm van Michael Bay - of als de cijfers echt bloedrood blijken - een campy slasherfilm van Rob Zombie.

Een klein voorproefje op de cijferstorm krijgen we woensdag met het kwartaalrapport van MSC Industrial Direct . De verdeler van fabrieksmateriaal komt met cijfers over zijn voorbije kwartaal dat eindigde op 31 mei. MSC Industrial, niet te verwarren met de cruisemaatschappij MSC, is een van de grootste verdelers van industrieel materieel in de wereld, gaande van kleine bouten tot enorme hydraulische pompen. Een ontzagwekkend gamma dat MSC elk jaar netjes bundelt in zijn 'Big Book', met zijn 3.000 pagina's en 1 miljoen gedrukte exemplaren de IKEA-catalogus van de industriecomponenten.

De tint van rood die de cijfers van MSC woensdag tonen, geeft een indicatie van de roodtint die we mogen verwachten bij de industriebedrijven die hun rapporten later deze zomer publiceren.

Juist omwille van dat brede gamma is de groothandel uitstekend geplaatst om een vinger aan de pols te houden van de industrie. Het bedrijf levert aan productiebedrijven van allerlei taille en in een waaier aan sectoren. De tint van rood die de cijfers van MSC woensdag tonen, geeft dan ook een indicatie van de roodtint die we mogen verwachten bij de industriebedrijven die hun rapporten later deze zomer publiceren. Want als industriebedrijven hun investeringen terugschroeven of hun productielijnen niet langer vernieuwen, is dat meteen voelbaar MSC.

Allemaal goed en wel maar wat heeft Little Italy daar in vredesnaam mee te maken, hoor ik u denken? Wel, die wijk in Manhattan is de thuisbasis van MSC dat er in het begin van de Tweede Wereldoorlog het levenslicht zag als Sid Tool, een gereedschapsgroothandel opgericht door Sidney Jacobsen. De Joodse zakenman bouwde zijn lokale shop uit tot nationale referentie en veranderde de naam in MSC (Manhattan Supply Company). MSC was het eerste bedrijf in de VS dat zwaar inzette op geïmporteerd gereedschap en op computergestuurd inventarisbeheer. Het bedrijf draaide in 2019 een omzet van 3,4 miljard en boekte daaruit een winst van 400 miljoen dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud