Advertentie

Verarbeitendes Gewerbe

Beleggers hopen dat het cijfer over de Duitse fabrieksorders de recessievrees kan temperen. ©Photo News

Beleggers houden hun vergrootglas vandaag boven de Duitse fabrieksbestellingen voor juli. In Brussel geeft Biocartis inkijk in de boeken.

Macro-economische cijfers uit Duitsland worden dezer dagen even druk gelezen als het nieuwe kookboek van Pascale Naessens. De industrie heeft het er immers zodanig moeilijk dat Europa's grootste economie in een recessie dreigt te sukkelen. Deze ochtend publiceert het Duitse statistiekbureau Destatis het juli-cijfer voor het 'Verarbeitendes Gewerbe', hoogduits voor de fabrieksbestellingen. Dat moet indiceren hoe vol de orderboekjes van de Duitse fabrieken staan en fungeert als een belangrijke thermometer voor de recessiekoorts. 

In mei daalden de fabrieksinstellingen nog met 2,2 procent maand op maand. Tegenover een jaar eerder was de terugval nog groter: -8,6 procent, de sterkste jaar-op-jaardaling sinds 2009. De daling was vooral te wijten aan de buitenlandse bestellingen. Die uit de eurozone daalden met 1,7 procent tegenover april, de bestellingen van buiten de eurozone met 5,7 procent. De binnenlandse bestellingen namen met 0,7 procent toe.

In juni konden de orders herstellen op maandbasis (+2,5 procent) maar de jaar-op-jaarvergelijking viel met een daling van 3,6 procent nog steeds mager uit. Het cijfer voor juli zal duidelijk maken aan welk toerental de fabrieken de zomer zijn ingegaan.

Duitse fabrieksbestellingen

Juni 2019 (seizoensgezuiverd)
+2,5 % op maandbasis
-3,6 % op jaarbasis

Mei 2019 (seizoensgezuiverd)
-2,0 % op maandbasis
-8,4 % op jaarbasis

 


Bedrijfsresultaten

De zomervakantie mag dan al bijna een volle werkweek achter ons liggen, de nazomer van de bedrijfsresultaten gaat vandaag zijn drukste dag in. We verwachten cijfers van Acacia Pharma, Biocartis, Brederode, Care Property Invest, Oxurion Hamon, Home Invest Belgium en Sofina.

Bij Biocartis  is het uitkijken naar de prestaties van Idylla, het diagnoselabo in broekzakformaat dat de hoeksteen vormt in het productaanbod van het bedrijf. Begin juni kondigde de Mechelse diagnosticaspecialist een samenwerking aan met het Amerikaanse Kite, een dochter van Galapagos-partner Gilead Sciences. De samenwerking is gericht op het ontwikkelen van tests in het immunotherapiedomein, een vorm van kankertherapie waarbij de kracht van het immuunsysteem van de patiënt wordt ingezet om tumoren aan te vallen. Het Idylla-platform moet de snelle en regelmatige monitoring van patiënten die immuuntherapie krijgen mogelijk maken. 

In zijn update over het eerste kwartaal handhaafde CEO Herman Verrelst zijn prognose voor 2019: 350 extra geïnstalleerde nieuwe Idylla-labo's en 60 à 70 procent meer verkochte cartouches voor die labo's. In 2018 installeerde Biocartis 326 labo's, duidelijk meer dan de 300 die de groep vooropgesteld had.

Beleggers kijken vooral uit naar nieuws over de commerciële doorbraak van Idylla op de Amerikaanse markt. Die is cruciaal als Biocartis een 'ecosysteem' van geïnstalleerde Idylla-labo's wil uitbouwen, met bijbehorende recurrente inkomsten en winst uit de verkoop van cartouches. Dankzij een kapitaalronde in januari heeft Biocartis 100 miljoen euro in kas. Dat is een stevige buffer om op de cruciale Amerikaanse markt de marketingmachine rond Idylla op te drijven. Eind 2019 denkt Biocartis nog 55 à 65 miljoen cash over te hebben. 


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud