Verlenging productieknip OPEC moet daling olieprijs voorkomen

De Iraakse minister van Olie Thamir Ghadhban. ©REUTERS

Het oliekartel OPEC en zijn bondgenoten bespreken donderdag en vrijdag of ze in 2020 de productiebeperking verlengen of nog uitbreiden.

‘Er zijn weinig andere opties dan de productiebeperking te verlengen tot midden of eind 2020’, zegt David Duchi, olieanalist van KBC. ‘Meer snijden in de productie is weinig waarschijnlijk, want dan verliest de OPEC marktaandeel. Niets doen is geen optie. Dan ontstaat een groot overaanbod en zakt de olieprijs onder 50 dollar per vat.’ Een vat olie kostte donderdagnamiddag 63 dollar.

De OPEC-landen, Rusland en hun bondgenoten beslisten een jaar geleden om de olieproductie vanaf 2019 met 1,2 miljoen vaten per dag te verlagen. Ze wilden op die manier de lage olieprijs opkrikken. De knip is in juni verlengd tot en met maart 2020.

De grote meerderheid van de zogenaamde OPEC+-landen is het eens om de productiebeperking minstens tot en met juni 2020 te verlengen. Maar Rusland pruttelt tegen.

Irak

‘Rusland merkt op dat de beperking nog loopt tot maart 2020 en wil pas dan verder kijken’, zegt Hans van Cleef, energie-econoom van ABN AMRO. Duchi merkt op dat veel Russische olieproducenten nieuwe projecten in de pijplijn hebben. ‘Rusland zal zeggen dat het meedoet maar de afspraken de facto negeren.’

Irak wil de productie met 400.000 vaten extra verlagen, hoewel het meer produceert dan afgesproken. ‘Er is berekend dat 1,2 miljoen vaten niet genoeg is en dat een extra knip nodig is’, zei minister van Olie Thamir Ghadhban. Hij is ervan overtuigd dat Saoedi-Arabië, de feitelijke leider van de OPEC, de extra knip steunt. Van Cleef heeft daarover grote twijfels. ‘Irak staat alleen.’

Hij verwacht dat de OPEC+-landen de productieverlaging verlengen tot juni 2020. De OPEC-landen proberen donderdag een akkoord te bereiken over de productie. Vrijdag overlegt het kartel met Rusland en de andere bondgenoten.

Verwachte reactie

Ook de naleving van de productieafspraken zal wellicht aan bod komen, zegt Van Cleef. Onder meer Irak, Nigeria en Rusland hebben meer olie opgepompt dan afgesproken.

‘Als de productiebeperking wordt verlengd tot juni zal de reactie van de olieprijs beperkt zijn. Misschien zal er een beetje neerwaartse druk zijn’, zegt Van Cleef. Hij ziet de olieprijs stijgen van 60 dollar in het eerste kwartaal van 2020 naar bijna 70 dollar eind 2020.

Duchi verwacht een lichte prijsdaling bij een verlenging van de productiebeperking tot juni volgend jaar. Als de knip wordt verlengd tot eind 2020 zal de prijs wellicht licht stijgen. De KBC-analist verwacht volgend jaar een volatiele olieprijs rond 60 dollar per vat.

‘Met zo’n prijs zijn de olieproducerende landen, de oliemaatschappijen en de consumenten gelukkig. De oliemajors, grote olieproducenten als BP, Shell en Total, hebben genoeg met een prijs van 50 dollar.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud