Vierdubbele heksendag

Beleggers kijken vandaag uit naar het vierdubbele heksenuur. ©REUTERS

Vandaag is de engste dag van het kwartaal omdat verschillende financiële producten aflopen.

Beleggers die niet van veel koersschommelingen houden blijven vandaag beter weg van de beurs. Want het is een vierdubbele heksendag. Dat is het moment waarop indexfutures, indexopties, aandelenopties en aandelenfutures tegelijk expireren. 

Een dergelijke griezeldag valt altijd op de derde vrijdag van de laatste maand van het kwartaal. Daardoor komt deze vrijdag de 13e van de beursdagen maar vier keer in het jaar voor. 

Om te zien hoe volatiel zo'n halloweenhandelsdagje kan zijn, hoeven we alleen maar terug te gaan naar vrijdag 16 augustus. Toen was er zelfs nog maar sprake van een dubbele heksendag, standaard de derde vrijdag van de maand waarop index- en aandelenopties aflopen. 

Op deze derde vrijdag van augustus maakte het aandeel KBC een flashcrash door. Het aandeel tuimelde om 11u50 plots met 4,5 procent lager bij een handelsvolume dat 5 keer groter was dan normaal:

Verplichtingen uit opties

Het leek er op dat een grote partij een mandje met bankaandelen, de Stoxx-bankindex, verkocht en dat KBC dat verkooporder het slechtst verteerde. Dat kan gebeuren wanneer een grote speler vanuit een optiecontract verplicht is om bepaalde aandelen of indices te verkopen. 

Vandaag hebben we dus twee heksen extra: de aflopende index- en aandelenfutures. Beleggers houden best rekening met wat deining. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud