Deze week: Amerikaanse inflatie, Ahold Delhaize & KBC

Johan Thijs, de CEO van KBC. ©BELGA

KBC publiceert dinsdagmorgen kwartaalresultaten, Ahold Delhaize doet dat een dag later. Het belangrijkste macro-economische nieuws komt uit de VS.

1. Blijft de Amerikaanse inflatie sterk stijgen?

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid publiceert woensdag de inflatiecijfers van april. Economen verwachten dat de inflatie is gestegen naar 3,6 procent, tegenover 2,6 procent in maart. De kerninflatie, zonder voeding en energie, steeg wellicht naar 2,3 procent, versus 1,6 procent. De inflatie is hoog omdat de vergelijkingsbasis erg laag is. In april vorig jaar bereikten de grondstoffenprijzen een dieptepunt, omdat de coronacrisis de vraag naar grondstoffen spectaculair deed dalen. De Amerikaanse centrale bank gelooft dat de stijging van de inflatie tijdelijk is.

2.. Hoeveel winst maakt KBC?

De bank-verzekeraar KBC publiceert dinsdagochtend resultaten over het eerste kwartaal. Analisten verwachten een nettowinst van 417 miljoen euro, of 0,98 euro per aandeel. Dat leert de consensus die KBC op zijn website zet. ‘Wij zitten met 360 miljoen verwachte winst onder de consensus’, zegt Jefferies-analiste Martina Matouskova. ‘We denken dat KBC uit voorzichtigheid minder provisies voor slechte leningen uit 2020 zal terugdraaien dan verwacht. KBC zal wachten tot de onzekerheden rond corona achter de rug zijn.’ Matouskova geeft een koopadvies met een koersdoel van 76,3 euro.

3. Welke jaarstart voor Ahold Delhaize?

Ahold Delhaize publiceert woensdagmorgen kwartaalcijfers. De consensus gaat uit van 17,4 miljard euro omzet en een winst per aandeel van 0,48 euro. Beide cijfers liggen onder het niveau van vorig jaar. In maart 2020 profiteerde Ahold volop van het hamstergedrag als gevolg van corona. Ahold Delhaize verwacht in 2021 een stijging van de winst per aandeel tussen 5 à 10 procent… tegenover 2019. Mogelijk krijgen we woensdag een scherpere winstdoelstelling.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud