Waar beleggers deze week naar uitkijken

In 2019 konden de minderheidsaandeelhouders van Nationale Bank hun ongenoegen nog kenbaar maken via een fysieke algemene vergadering. ©Kristof Vadino

Maandag houdt de Nationale Bank haar algemene vergadering. Donderdag kijken we uit naar de beursgang van Oatly, de wereldmarktleider in havermelk.

1. Versnelt groei Europese economie?

Het onderzoeksbureau IHS Markit publiceert vrijdag zijn maandelijkse indicator van de economische groei in de eurozone. Economen verwachten dat de PMI in mei met 1 punt stijgt naar 54,8. Een score boven 50 wijst op een toename van de activiteit in de privésector. De versnelling van de groei is te danken aan de dienstensector. Verscheidene Europese landen versoepelen in mei lockdowns. Daarvan profiteren dienstensectoren (kleinhandel, horeca, toerisme).

2. Hoe verloopt algemene vergadering Nationale Bank?

De Nationale Bank houdt maandag voor het tweede jaar op rij een onlinejaarvergadering. De aandeelhouders kunnen ‘live’ vragen stellen aan de directie. Vorig jaar moesten ze vooraf schriftelijke vragen indienen en was er geen interactie mogelijk. Het valt af te wachten hoe levendig de interactie maandag zal zijn. Voor de pandemie duurden de algemene vergaderingen altijd erg lang en was er veel tumult, omdat sommige aandeelhouders ontevreden waren over de antwoorden op hun vele vragen.

3. Welk beurswelkom voor Oatly?

Donderdag is - als alles volgens plan verloopt - de eerste beursdag van het Zweedse Oatly, ’s werelds marktleider voor havermelk, op Wall Street. Oatly trekt naar Nasdaq tegen een prijs tussen 15 en 17 dollar per aandeel. De beursgang kan een omvang hebben van maximaal 1,65 miljard dollar. Oatly werpt zich op als een groeiaandeel door de stijgende populariteit van plantaardige melk. Terwijl het gemiddeld voedingsaandeel tegen 1,5 keer de jaaromzet noteert, verwachten experts een waardering rond 5 à 7 keer de omzet, in lijn met de waardering van kweekvleesproducent Beyond Meat vorig jaar bij de beursgang. De familie de Spoelberch (Verlinvest) controleert meer dan 30 procent van Oatly.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud