Voorproefje van banenrapport

Mensen wandelen door Manhattan kort voor een verdere versoepeling van de lockdownmaatregelen ingaat. ©AFP

De cijfers van het sociaal secretariaat ADP geven veelal de trend aan van het Amerikaanse banenrapport. Het aandeel Barco wordt zeven keer kleiner.

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid publiceert normaal gezien op de eerste vrijdag van elke maand zijn banenrapport. Dat bevat cijfers over het aantal arbeidsplaatsen dan in de voorgaande maand is bijgecreëerd (of verdwenen) en over de werkloosheidsgraad. Vermits 4 juli, de Amerikaanse nationale feestdag, dit jaar op een zaterdag valt, krijgt de bevolking haar vrije dag op vrijdag 3 juli. De overheidsdiensten zijn dan dicht, net als Wall Street. Het maandelijkse banenrapport wordt daarom een dag vroeger gepubliceerd, op donderdag 2 juli.

Het sociaal secretariaat komt – wel op zijn vaste dag, de woensdag vóór het banenrapport – traditioneel met de cijfers over de jobcreatie in de privésector. En die geven over het algemeen al een goed beeld van de trend. Verwacht wordt dat er in juni 3 miljoen banen zijn bijgekomen, nu de economie weer opstart.

Een maand geleden bleek dat Amerikaanse bedrijven in mei nog eens 2,76 miljoen werknemers hadden ontslagen. De lockdownmaatregelen drukten nog steeds de activiteit van bedrijven. Het officiële banenrapport was echter veel beter dan verwacht: terwijl economen op een banenverlies van 7,5 miljoen hadden gerekend, werden in mei 2,51 miljoen banen geschapen.

In Brussel kunnen beleggers vanmorgen even schrikken als ze de koers van Barco zien. Geen nood, het is een bewuste ingreep waarbij het aandeel in zeven is gesplitst. Aandeelhouders bezitten dus in één klap zeven keer meer aandelen Barco.   

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud