Waar beleggers deze week naar uitkijken

CEO Reed Hastings van Netflix. ©AFP

Het Amerikaanse resultatenseizoen komt op kruissnelheid, Netflix geeft dinsdagavond inzage in de boeken. We kijken ook uit naar de beursgang van Pinterest, Amerikaanse kleinhandelscijfers en het Chinese BBP.

1. Belandt ook Netflix in een winstrecessie?

Dinsdagavond kijken we uit naar de eerstekwartaalresultaten van Netflix . Analisten verwachten een winstdaling van 11 procent tot 57 cent per aandeel. Ongewoon is dat niet. Beursexperts in de VS hebben het tegenwoordig over een ‘winstrecessie’. Voor het eerst sinds 2016 verwachten analisten voor S&P500-bedrijven een winstdaling. De omzet zou wel 21,6 procent aandikken, ook dankzij prijsstijgingen. Op korte termijn ziet het beurshuis Credit Suisse weinig potentieel voor het aandeel. ‘De motor achter het aandeel is de groei van het aantal abonnees. En die groei zal het in eerste kwartaal fors vertragen.’ Netflix zelf verwacht geen nettostijging van het aantal abonnees. Over de voorbije zeven jaar kwamen er gemiddeld 1 miljoen abonnees per kwartaal erbij. Op lange termijn gelooft Credit Suisse dat Netflix dankzij zijn uitgebreide originele content de strijd kan winnen tegen onder meer Disney+ dat op 12 november in de VS wordt gelanceerd.

2. Krijgt Pinterest een warm onthaal van Wall Street?

In afwachting van de megabeursgang van Uber in mei - geschatte waardering 100 miljard dollar - krijgen we volgende week de beursgang van Pinterest. Het digitale prikbord trekt naar Wall Street tegen een prijs tussen 15 à 17 dollar per aandeel, goed voor een waardering van 12 miljard dollar. Niet slecht voor een bedrijf dat 9 jaar bestaat. Maandelijks gebruiken 250 miljoen mensen Pinterest om beelden op te slaan - ‘te pinnen’ - om ideeën op te doen. Door het pinnen worden die ideeën over allerhande onderwerpen, van recepten tot binnenhuisarchitectuur, ook gedeeld met vrienden en volgers. De beursgang wordt volgende week verwacht. Het zal zeker niet vrijdag zijn want dan zijn de beurzen dicht door Goede Vrijdag. Belgen kunnen niet inschrijven op Pinterest, en dat is misschien geen slechte zaak, leert dit artikel

3. Herstelt omzet Amerikaanse kleinhandel?

De VS publiceren donderdag cijfers over de kleinhandelsverkopen. Economen voorspellen dat de omzet in maart met 0,8 procent is gestegen na een daling met 0,2 procent in februari. Het valt op dat de consumptie van de Amerikaanse gezinnen de jongste maanden zwak is, hoewel de stijging van de werkgelegenheid een positieve invloed heeft op de koopkracht. Aangezien de consumptie de inkomensgroei niet volgt sparen de gezinnen meer.

4. Koelt Chinese economie verder af?

China publiceert woensdag als eerste groot land cijfers over de economische groei in het eerste kwartaal. Economen voorspellen een groei van 1,4 procent kwartaal op kwartaal en 6,3 procent jaar op jaar, tegenover respectievelijk 1,5 en 6,4 procent in het vierde kwarrtaal van 2018. De vertraging van de economische groei is onder meer te wijten aan de handelsoorlog tussen China en de VS. De Chinese regering streeft voor 2019 naar een groei van 6 à 6,5 procent, tegenover 6,6 procent in 2018. Zij heeft maatregelen aangekondigd om de groei te ondersteunen enn haar doelstelling te halen. De btw is op 1 april verlaagd en de sociale bijdragen dalen op 1 mei.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud