Waar beleggers deze week naar uitkijken

Een Chinese werknemer in Binzhou. Vrijdag verschijnen indicatoren over de Chinese industrie en diensten. ©AFP

De VS en China publiceren belangrijke economische cijfers. En talrijke Belgische bedrijven organiseren hun algemene vergadering.

1. Hoeveel last heeft China van hogere Amerikaanse importtaksen?

China publiceert vrijdag de PMI-indicatoren van mei. Die zijn een  graadmeter van de groei van de activiteit in de industrie en dienstensector. Economen verwachten dat de indicator van de industrie naar 49,9 punten is gedaald. Dat wil zeggen dat de industriĆ«le activiteit krimpt. De industrie heeft als sector die veel exporteert het meest last van de verhoging van de Amerikaanse importtarieven. De VS trokken op 10 mei de importtaksen op voor Chinese producten met een waarde van 200 miljard dollar. De dienstensector bliijft wellicht groeien.

2. Blijft inflatie in VS te laag?

Het Amerikaanse ministerie van Handel publiceert vrijdag inflatiecijfers volgens de favoriete maatstaf van de centrale bank (Fed). Economen voorspellen dat de inflatie en kerninflatie in april stabiel bleven op respectievelijk 1,5 en 1,6 procent. De Fed streeft naar 2 procent inflatie. De te lage inflatie heeft de speculatie over een renteverlaging doen toenemen. Volgens de rentetermijnmarkt is er meer dan 50 procent kans dat de Fed tegen september het mes zet in de beleidsrente. De kans op een renteverlaging voor het einde van dit jaar bedraagt 81 procent.

3. Wat wordt gezegd op de algemene vergadering?

Het seizoen van de algemene vergaderingen loopt nog steeds op volle toeren. Dinsdag is het de beurt aan Balta, Recticel en Moury Construct, woensdag volgen Ter Beke, MDxHealth en Care Property.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud