Waar beleggers deze week naar uitkijken

©AFP

We krijgen verse cijfers over de Amerikaanse economie. En de ECB buigt zich over de rente.

1. Koelt Amerikaanse economie af ?

Verscheidene indicatoren geven volgende week een indicatie van de groei van de Amerikaanse economie in mei. Het instituut ISM publiceert maandag en woensdag de resultaten van peilingen bij aankoopdirecteurs van de industrie en dienstensector. De enquêtes zullen wellicht wijzen op iets hogere groei, voorspellen economen, ondanks de escalatie van de handelsoorlog. Die prognose is opmerkelijk, want de voorlopige resultaten van een gelijkaardige peiling van het bureau IHS Markit suggereerde vorige week dat de groei in mei fors is gedaald.

Voorts kijken beleggers uit naar het maandelijkse jobrapport. Economen voorspellen dat de jobcreatie in mei daalde naar 190.000, tegenover 263.000 in april. De werkloosheidsgraad bleef wellicht stabiel op 3,6 procent, het laagste peil in 49 jaar. Als de voorspellingen van economen correct zijn, vermindert de druk op de Amerikaanse centrale bank om snel de rente te verlagen, hoewel de inflatie lager is dan de doelstelling van 2 procent.

2. Kondigt de ECB extra stimuli aan ?

De Europese Centrale Bank (ECB) beslist donderdag of de Europese economie meer zuurstof nodig heeft. Zij zal dan de voorwaarden bekendmaken van de nieuwe langlopende leningen die ze vanaf september aan de banken zal verstrekken. De rente zal wellicht hoger zijn dan de vorige keer, toen de banken geld konden lenen tegen een rente van -0,4 procent als ze voldoende kredieten verstrekten aan gezinnen en bedrijven. De ECB onderzoekt ook of zij de impact van de negatieve depositorente moet milderen. Maar er is weinig kans dat ze nu al concrete maatregelen aankondigt. De zwakke groei en lage inflatie zetten de ECB onder druk om extra stimuli te lanceren.

3. Licht Fed tipje van de sluier van nieuwe strategie ?

De Amerikaanse centrale bank (Fed) organiseert dinsdag en woensdag een academische conferentie. Die bijeenkomst moet haar helpen bij de geplande aanpassing van haar strategie. De Fed heeft gesuggereerd dat ze de te lage inflatie van de voorbije jaren wil compenseren door een hogere inflatie in de toekomst om een gemiddelde inflatie van 2 procent te realiseren. Fed-voorzitter Jerome Powell geeft dinsdag een toespraak op de conferentie.

4. Krijgen we nieuws over de kapitaalverhoging van Greenyard ?

Dinsdag voorbeurs publiceert Greenyard jaarresultaten. Over de eerste negen maanden zag de verwerker van groenten en fruit de omzet met 4,2 procent afkalven, door de concurrentiële druk in het segment van vers fruit en groenten. Lees: de machtige supermarkten dwingen Greenyard tot lagere marges. Greenyard zag schaalgroote in het verleden als oplossing en heeft de voorbije jaren verschillende bedrijven overgenomen via schulden. Greenyard heeft zich in die schulden verslikt en intussen al afdelingen moeten verkopen tegen slechte voorwaarden. Daarbovenop is een kapitaalverhoging broodnodig. Beleggers zijn dan ook meer benieuwd naar de details van die operatie, dan naar de jaarresultaten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud