Waar beleggers deze week naar uitkijken

President Trump kondigde begin mei een verhoging van de invoerrechten op Chinese goederen aan. ©AFP

Het zwaartepunt ligt deze week bij het macro-economische nieuws. China en de VS publiceren cijfers die een indicatie kunnen geven van de impact van de recente escalatie van de handelsoorlog.

1. Wat is de impact van de handelsoorlog op China?

Economen kijken uit naar de cijfers over de handelsbalans en industriële productie. De industrie exporteert veel meer dan de dienstensector. Zij is daardoor kwetsbaarder voor de toename van het protectionisme. China presenteert cijfers van de handelsbalans (maandag) en de industriële productie (vrijdag). De in- en uitvoer uitgedrukt in dollar daalden wellicht met 3 à 4 procent jaar op jaar. Uitgedrukt in yuan is de handel gestegen, omdat de Chinese munt het jongste jaar flink is gedaald tegenover de dollar. De industriële productie steeg wellicht met 5,4 procent jaar op jaar, maar dat is naar Chinese normen een zwakke groei.

2. Wat is de impact van de handelsoorlog op de VS?

Ook de VS publiceren cijfers over de industriële productie (vrijdag). Economen voorspellen een stijging met 0,2 procent maand op maand na een daling met 0,5 procent in april. De VS verhoogden op 10 mei de importtaksen op Chinese producten met een waarde van 200 miljard dollar. China reageerde met extra invoerhefingen op Amerikaanse producten, maar die werden pas op 1 juni van kracht.

3. Hoe verloopt de kapitaalverhoging van Elia?

Deze week kunnen beleggers inschrijven op de kapitaalverhoging van Eia. De inschrijvinsperiode loopt tot 13 juni, maar bij veel banken moet u uw orders al ten laatste op dinsdag 11 juni doorgeven. Bestaande aandeelhouders hebben een voorkeur: ze kunnen tegen 57 euro inschrijven op één nieuw aandeel, per acht oude aandelen in bezit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud