Waar beleggers deze week naar uitkijken

De Federal Reserve buigt zich over de rente. Colruyt publiceert jaarresultaten. En zakelijke chat-specialist trekt naar de beurs.

1. Verlaagt Federal Reserve woensdag al de rente?

De Amerikaanse centrale bank (Fed) bespreekt woensdag of een bijsturing van het monetair beleid nodig is. Voorzitter Jerome Powell zei recent dat de Fed gepast zal reageren om de economische expansie gande te houden. Die uitspraak deed de speculatie over een renteverlaging toenemen, omdat verscheidene indicatoren wijzen op een sterke afkoeling van de Amerikaanse economie. De groei van de industriële activiteit zakte in mei naar het laagste peil in jaren en de jobcreatie daalde fors.

Toch is er volgens de rentetermijnmarkt slechts 23 procent kans dat de Fed deze week al de rente verlaagt. Powell zal wellicht nog duidelijker dan begin deze maand de deur openen voor een versoepeling van het monetair beleid later dit jaar. De rentetermijnmarkt ziet 82 procent dat de Fed bij de vergadering van 31 juli het mes zet in de basisrente, die nu 2,25 à 2,5 procent bedraagt. De jongste renteverlaging dateert al van december 2008.

2. Zet pril economisch herstel in eurozone door?

Het onderzoeksbureau IHS Markit publiceert vrijdag zijn maandelijkse indicator van de economische groei in de eurozone. Economen verwachten dat de zogenaamde PMI-indicator in juni is gestegen naar 52 punten, tegenover 51,8 punten in mei. Vorige maand veerde de graadmeter lichtjes op naar het hoogste peil in drie maanden. De daling van de olieprijs en de langetermijnrente sinds begin mei hebben een positieve invloed op het economisch klimaat. Maar de lichte stijging van de euro en de handelsconflicten blijven wegen op het vertrouwen. China verhoogde op 1 juni de importtaksen op Amerikaanse producten. Peking reageerde op een gelijkaardige maatregel van de VS.

3. Welke winststijging realiseert Colruyt?

Dinsdagavond publiceert discountketen Colruyt jaarresultaten. Colruyt herhaalde in december na de sterke halfjaarcijfers (marktaandeel van 31,9% naar 32,4%) de prognose van een hogere nettowinst dan het jaar voordien, dus meer dan 374 miljoen euro. Het beurshuis Kepler verwacht een zwakkere tweede helft van het jaar en een voorzichtige prognose voor de eerste helft van het nieuwe boekjaar (april-september 2019).

4. Kent Slack een warm onthaal op de beurs?

Donderdag trekt de specialist in zakelijke chat Slack naar de New York Stock Exchange onder de ticker WORK. De waardering zou uitkomen tussen 16 en 17 miljard dollar. Dat is liefst 7,1 miljard dollar meer dan tijdens de vorige financieringsronde in augustus. Bij een waardering van 16,5 miljard dollar, noteert het aandeel tegen 27 keer de door Slack verwachte omzet over het boekjaar 2020. Slack is verlieslatend. De groep verwacht - eveneens voor het boekjaar 2020 - een negatieve vrije kasstroom tussen 105 en 120 miljoen dollar. Een van de grote vragen is of Slack de groeiende concurrentie van Microsoft de baas kan. Het product van Microsoft, Team, is een onderdeel van bestaande Office 365 abonnementen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud