Waar beleggers deze week naar uitkijken

AB InBev blies vrijdagavond in extremis de beursgang van de Aziatische dochter Budweiser APAC af. ©Bloomberg

Een start met een geflopte én gelukte miljardendeal. En de rest van de Brusselse beursweek ziet er ook aardig gevuld uit.

4,5 miljard euro of 82 euro per aandeel. Dat is het bedrag dat de Amerikaanse reus Gilead betaalt voor een verregaande samenwerking met Galapagos .

De Amerikanen kopen voor 3,5 miljard inzagerecht in en exclusiviteit op alle belangrijke medicijnen die de Mechelaars ontwikkelen. Tegelijken verhogen ze hun belang voor 1 miljard tot 22 procent. Dat gebeurt tegen 140,59 euro, een premie van 10 procent op de jongste beurskoers. 'We schrijven geschiedenis', zegt CEO Onno Van de Stolpe. 

Galapagos zal dus maandag bij de start van de Brusselse beurs op zijn minst in de kijker lopen. Maar dat geldt evenzeer voor AB InBev . De bierreus moest vrijdagavond in extremis de geplande beursgang van de Aziatische dochter Budweiser APAC in Hong Kong afblazen. Een serieuze streep door de rekening, want AB InBev hoopte miljarden op te halen en zo de schuldenberg af te toppen. 

Wat staat er deze week nog op de beleggersagenda?

1. Koelt de Chinese economie af door een escalatie van de handelsoorlog?

China publiceert maandag als eerste groot land cijfers over de economische groei in het tweede kwartaal. De hamvraag is wat de impact is van de handelsoorlog tussen de VS en China. Economen voorspellen dat de Chinese economie met 1,5 procent kwartaal op kwartaal is gegroeid, tegenover 1,4 procent in het eerste kwartaal. De jaar-op-jaargroei daarentegen vertraagde wellicht naar 6,3 procent, versus 6,4 procent.

De Amerikaanse president Donald Trump verhoogde op 10 mei de importtaksen op Chinese producten met een waarde van 200 miljard dollar van 10 naar 25 procent. China reageerde met vergeldingsmaatregelen en verhoogde op 1 juni de importtaksen op Amerikaanse producten met een waarde van 60 miljard dollar. Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping hebben eind juni afgesproken om voorlopig geen extra imporheffingen te lanceren en de onderhandelingen over een handelsakkoord voort te zetten.

2. Vertraagt de groei van de Amerikaanse economie?

In de VS worden volgende week verschillende cijfers gepubliceerd die kunnen wijzen op een zwakkere economische groei op het einde van het tweede kwartaal. Economen verwachten dat de omzet van de kleinhandel (publicatie dinsdag) in juni met slechts 0,2 procent is gestegen, tegenover een toename met 0,5 procent in mei. De industriële productie (dinsdag) groeide in juni wellicht met 0,1 procent na een stijging met 0,1 procent in mei. Het aantal in aanbouw genomen woningen (woensdag) daalde in juni wellicht opnieuw met 0,9 procent. De lagere economische groei is een van de redenen waarom de Amerikaanse centrale bank signaleert dat ze eind juli wellicht de rente zal verlagen.

3. Barco bijt de spits af

Donderdag trapt Barco het Belgische resultatenseizoen af. De beeldtechnologiegroep komt beslagen ten ijs: het kon zich de afgelopen maanden mooi in de kijker werken dankzij een megacontract voor laserprojectoren met Cineworld, de op een na grootste cinemagroep ter wereld.

Barco is ook de absolute beurskampioen over de eerste jaarhelft, de koers klom in 2019 liefst 86 procent, aangevuurd door een sterke balans en ronkende koopadviezen.

4. Flikt Netflix het weer?

Woensdag publiceert Netflix resultaten. De streamingdienst verwacht voor het tweede kwartaal een groei van 24 procent in zijn abonneebestand dat daarmee zou aandikken tot 154 miljoen. Het zou de eerste keer zijn dat het de kaap van 150 miljoen abonnees rondt met een stevige groei buiten de thuismarkt.

Toch kan er ook ruis op het beeld zitten. Analisten schrokken na het eerste kwartaalrapport, toen bleek dat Netflix meer dan verwacht uitgeeft aan nieuwe content. De zorgen over een groeiende schuldenlast nemen toe. Ook komt er meer concurrentie in de markt, nu ook Disney en Apple eigen videostreamingdiensten lanceren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud