Waar beleggers deze week naar uitkijken

Fed-voorzitter Jerome Powell (rechts) tijdens de Jackson Hole-conferentie van vorig jaar. Esther George (links) is als voorzitter van Fed Kansas City de gastvrouw. In het midden: voorzitter John Williams van New York Fed. ©REUTERS

Lotus Bakeries publiceert maandagavond resultaten en donderdag zijn er belangrijke cijfers over de Europese economie. Op het einde van de week kijken we uit naar Jackson Hole.

1. Koelt Europese economie verder af?

Het onderzoeksbureau IHS Markit publiceert donderdag zijn maatstaf van de economische groei in de eurozone. Economen verwachten dat de zogenaamde PMI-indicator in augustus met 0,3 punt is gedaald naar 51,2 punten. Een score boven 50 punten wijst op een stijging van de activiteit in de privésector, en omgekeerd. De activiteit in de industrie blijft wellicht krimpen, terwijl ook de groei in de dienstensector vertraagt.

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China is de jongste weken blijven escaleren. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde aan dat de VS vanaf 1 september extra importtaksen zullen heffen op sommige Chinese producten. China reageerde al. Het liet zijn munt dalen en liet deze week weten dat het nog andere vergeldingsmaatregelen voorbereidt. De afkoeling van de Europese economie zet de Europese Centrale Bank onder druk om op 12 september een krachtig pakket stimulerende maatregelen te lanceren.

2. Wat zegt Fed-voorzitter Jerome Powell in Jackson Hole?

Het Fed-kantoor van Kansas City houdt eind deze week zijn jaarlijkse conferentie in Jackson Hole. Het thema dit jaar is ‘uitdagingen voor het monetair beleid’. Fed-voorzitter Jerome Powell houdt er vrijdag een toespraak. Beleggers kijken uit naar hints over het rentebeleid later dit jaar. De termijnmarkt verwacht nog drie renteverlagingen voor eind 2019. Powell zal wellicht ook praten over de evaluatie van de monetaire strategie. De Fed bekijkt of een aanpassing van de inflatiedoelstelling van 2 procent wenselijk is. De centrale bank wil de symmetrie van de doelstelling beklemtonen. Dat wil zeggen dat de inflatie enige tijd hoger moet zijn dan de doelstelling als ze voordien te laag was.

3. Welke winstmarge realiseert Lotus Bakeries?

Koekjesbakker Lotus Bakeries komt maandagavond met halfjaarcijfers op de proppen. KBC Securities rekent op een omzet van 286,2 miljoen euro en een brutobedrijfswinst (ebitda) van 56,9 miljoen euro, goed voor een marge van 19,9 procent. Analist Guy Sips rekent op groei op de Belgische thuismarkt met dank aan de lancering van nieuwe producten zoals Tartelice en Mini Dinosaurus. De groeimotoren zitten eerder in de VS en China. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect