Waar beleggers deze week naar uitkijken

CEO Michèle Sioen van het gelijknamige textielbedrijf presenteert vrijdag halfjaarcijfers. ©BELGA

We gaan de laatste rechte lijn in voor het Belgische resultatenseizoen. Hoe hebben industriële bedrijven zoals Tessenderlo, Sioen en Recticel de economische vertraging verteerd?

1. Bevestigt Ifo-indicator dreigende recessie in Duitsland?

Het Duitse onderzoeksinstituut Ifo publiceert maandag zijn maandelijkse indicator van het Duitse ondernemersvertrouwen. Economen verwachten dat de graadmeter in augustus met 0,4 punt daalt naar 95,3 punten, het laagste peil in zes jaar. De subindicator die peilt naar de economische vooruitzichten zakt wellicht naar het laagste niveau in tien jaar.

Als die prognoses kloppen, lijkt een recessie in Duitsland onvermijdelijk. De Duitse economie kromp in het tweede kwartaal en de Bundesbank verwacht voor het derde kwartaal opnieuw een daling van de economische activiteit. Economen spreken van een recessie als de economie kwartalen op rij krimpt.

Vooral de Duitse industrie, in het bijzonder de auto-industrie, worstelt met een daling van de activiteit. Dat is onder meer te wijten aan de escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China. Duitsland exporteert veel auto’s en machines naar China.

2. Hoe presteerden de bedrijven van Luc Tack?

Deze week gaat het Belgische resultatenseizoen de laatste rechte lijn in. Het begint maandagmorgen met de cijfers van Picanol en Tessenderlo, twee bedrijven die in handen zijn van Luc Tack. In het verleden mislukte een fusiepoging tussen beide, sindsdien drijft Tack (via Picanol) systematisch zijn belang in Tessenderlo op richting 50 procent. Analisten maken zich op een voor een brutowinst (ebitda) bij Tessenderlo van 138 miljoen euro in de eerste jaarhelft. Degroof Petercam is somberder met een voorspelling van 124 miljoen euro. De reden ligt bij de agrodivisie. Die heeft geleden onder het slechte weer in de VS tot april, dat het plantseizoen heeft uitgesteld. Vraag is of de belofte van een hogere ebitda in 2019 nog haalbaar is.

3. Hoe zijn de eerste cijfers van Francis Deprez (D’Ieteren)?

Woensdagavond presenteert CEO Francis Deprez zijn eerste halfjaarcijfers van D’Ieteren. Midden mei verhoogde de Brusselse holding de winstprognose, vooral op basis van sterke prestaties van voertuigbeglazingsdochter Belron. D’Ieteren Auto keek in het eerste halfjaar tegen een Belgische automarkt aan die 6,3 procent kromp maar behield zijn marktaandeel. Het is uitkijken of Moleskine wat is hersteld na het zwakke eerste kwartaal.

4. Hoe presteren de hekkensluiters?

De meeste bedrijven trachten voor eind augustus inzage te geven in het verloop van het eerste halfjaar, hoewel dat niet de deadline is. Bijgevolg komen liefst zes Belgische bedrijven op vrijdag 30 augustus met halfjaarcijfers op de proppen. Recticel, Bone, CFE, Ackermans en Ter Beke doen dat voorbeurs, Sioen nabeurs. Onder meer bij Recticel en Sioen is de onrust over de cijfers gestegen, na de zwakke macro-economische cijfers en de waarschuwingen van andere industriële spelers. Recticel klonk bij de voorstelling van de eerstekwartaalcijfers nog optimistisch en stelde een stijging van de aangepaste ebitda (brutowinst) voorop in 2019. KBC Securities denkt nu dat het een daling wordt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n