Waar beleggers deze week naar uitkijken

ECB-voorzitter Mario Draghi (links) en zijn opvolger Christine Lagarde. ©REUTERS

Woensdag ontvangt de Amsterdamse beurs een ecommercegrootheid en donderdag volgt een cruciale vergadering van de ECB.

1. Hoe hard knipt de ECB in de rente?

Het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) belooft donderdag vuurwerk te veroorzaken. De financiële markten gaan ervan uit dat voorzitter Mario Draghi en zijn ploeg de ultralage rente verder verlagen. De basisrente bedraagt nu 0 procent en de depositorente -0,4 procent. Beide zouden dieper in negatief territorium zakken. Over hoe groot de renteknip wordt, bestaat enige verdeeldheid. De meeste analisten verwachten een renteverlaging met 10 basispunten, een ruime minderheid rekent op 20 basispunten.

Draghi heeft daarnaast nog meer stimulus beloofd om de verzwakkende economie in de eurozone te stutten. Een van de opties is dat hij het opkoopprogramma van staatspapier weer opstart. Of het zo ver komt, valt te bezien, want onder de ECB-bestuurders is er daarover geen eensgezindheid. Sommigen willen pas het grof geschut bovenhalen als sprake is van deflatie (dalende prijzen) of een recessie.

2. Hoe presteert Prosus op zijn eerste beursdag?

Het Zuid-Afrikaanse internet- en mediaconcern Naspers brengt woensdag Prosus naar de beurs van Amsterdam. In Prosus zijn de internetparticipaties van Naspers buiten Zuid-Afrika gebundeld. Het gaat onder meer om belangen in de Chinese internetreus Tencent, het Russische internetbedrijf Mail.ru en de Duitse maaltijdbezorger DeliveryHero. De aandelen Prosus worden niet rechtstreeks te koop aangeboden. Naspers verdeelt tussen 17 en 27 procent van de aandelen onder zijn eigen aandeelhouders en behoudt de rest. Prosus wordt een zwaargewicht op het Damrak. Met een marktkapitalisatie van ongeveer 100 miljard dollar moet Prosus enkel Royal Dutch Shell en Unilever laten voorgaan.

3. Bruisen de halfjaarresultaten van Vranken-Pommery Monopole?

Vranken-Pommery Monopole maakt donderdag nabeurs zijn halfjaarcijfers bekend. Het eerste halfjaar is doorgaans het minst goede voor de champagnegroep, omdat de meeste bubbels in de eindejaarsperiode worden verkocht. Midden juli liet Vranken weten dat de omzet met 7,6 procent is gedaald (exclusief overnames). De verkoop in Frankrijk had te lijden onder de Egalim-wet, die minder promoties in supermarkten toelaat.

4. Hoe probeert WeWork potentiële beleggers te charmeren?

WeWork, de Amerikaanse verhuurder van coworkingplekken, houdt deze week roadshows voor zijn beursgang. De bedoeling is geïnteresseerde beleggers warm te maken voor het snel groeiende maar zwaar verlieslatende bedrijf. Feitelijk trekt het moederbedrijf The We Company naar de beurs. De roadshows starten onder een bewolkte hemel. Het persagentschap Bloomberg kwam te weten dat WeWork op een waardering tussen 20 en 30 miljard dollar mikt. Dat is veel minder dan de 47 miljard waartegen in januari de jongste kapitaalronde plaatsvond. De financiële resultaten ogen niet fraai. Vorig jaar leed The We Company een verlies van 1,61 miljard dollar op een omzet van 1,82 miljard.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud