Waar beleggers deze week naar uitkijken

Het distributiecentrum van Colruyt in het Henegouwse Woelingen. ©BELGA

Colruyt publiceert de jaarprognose en de beursgang van de Aziatische dochter van AB InBev komt in een stroomversnelling.

1. Hoe zijn de vooruitzichten van Colruyt?

Woensdag 25 september houdt Colruyt zijn algemene vergadering. Bij dat event geeft CEO Jef Colruyt traditioneel ook een jaarprognose. ‘Die zal waarschijnlijk niet zo goed zijn. Colruyt komt wellicht voorzichtig voor de dag’, voorspelt Fernand de Boer, analist van Degroof Petercam. Bij de publicatie van de resultaten over het boekjaar 2018-2019 op 18 juni waarschuwde Colruyt voor ‘een sterkere prijs- en promodruk in een uitdagende Belgische retailmarkt’. Die waarschuwing in combinatie met de hoge waardering gaf het aandeel een mokerslag.

In de aanloop naar de algemene vergadering neemt de nervositeit toe. De voorbije dagen stond het aandeel geregeld onder druk. Goldman Sachs verlaagde zopas het koersdoel van 49 naar 43 euro en geeft een verkoopadvies. De Amerikaanse broker is niet alleen: met 16 verkoopadviezen en 0 (!) koopadviezen, moet Colruyt zowat het minst geliefde aandeel in Europa zijn.

2. Tegen welke prijs komt de Aziatische dochter van AB InBev naar de beurs?

Het zijn spannende dagen voor Jan Craps, de Belgische CEO van Budweiser Brewing Company APAC. Voor de tweede keer sinds juli tracht AB InBev zijn Aziatische dochter naar de beurs van Hongkong te brengen. Vrijdag communiceert de groep over de intekenprijs. De vork ligt tussen 27 en 30 Hongkong dollar. De eigenlijke beursgang is voorzien voor maandag 30 september. In het beste geval - bij een prijs aan de bovenkant en bij een verkoop van een extra pakket aandelen - kan AB InBev 6 miljard euro opstrijken. Handig om de hoge schuldenberg van AB InBev - een gevolg van de overname van SABMiller in 2016 - af te bouwen.

3. Krijgen Aedifica en Elia extra rugwind?

Vanaf maandag mogen de zorgvastgoedspeler Aedifica en de netbeheerder Elia zich een Europees steraandeel noemen. Ze komen dan in de Stoxx600-index. Het aantal Belgische indexleden stijgt zo van 14 naar 16. Voor Aedifica en Elia volgt het toegangsticket op een stevige run sinds begin dit jaar. Beide bedrijven zagen de beurswaarde dit jaar dik 30 procent toenemen. De wegzakkende rente maakte hun dividend relatief aantrekkelijker.

4. Hoe evolueert de brexit?

De deadline van 31 oktober nadert. Op die dag wil premier Boris Johnson een exit van het VK uit Europa, ook al is dat zonder een handelsdeal. Volgende week zijn er twee dingen om naar uit te kijken, zegt ING-econoom James Knightley. In het begin van de week buigt het hooggerechtshof zich over de vraag of de opschorting van het parlement door Johnson wettelijk is. Nog belangrijker is de vraag of Johnson erin slaagt een nieuwe deal met Europa te forceren. ‘Ondanks enkele positieve uitlatingen van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker lijkt dat heel onwaarschijnlijk’, zegt Knightley. Johnson zou volgende week enkele Europese leiders ontmoeten bij de VN.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud