Waar beleggers deze week naar uitkijken

President Trump aan het Witte Huis. Deze week gaan de handelsonderhandelingen tussen de VS en China opnieuw van start. ©AFP

Fagron geeft vrijdag als eerste Belgische bedrijf inzage in het verloop van het derde kwartaal.

1. Blijft Duitse economie krimpen?

Duitsland publiceert volgende week drie indicatoren van de economische activiteit in augustus. Economen verwachten slechte cijfers. De fabrieksbestellingen verminderden in augustus met 0,4 procent na een daling met 2,7 procent in juli, voorspellen economen. De industriële productie brokkelde wellicht met 0,2 procent af na een terugval van 0,6 procent. De export ten slotte zakte wellicht met 1 procent na een stijging met 0,8 procent.

Als die prognoses correct zijn blijft de economische activiteit in Duitsland in het derde kwartaal dalen. De Duitse economie kromp in het tweede kwartaal al met 0,1 procent. Economen spreken van een recessie als de economische activiteit twee opeenvolgende kwartalen daalt. De krimp van de Duitse industrie is vooral te wijten aan de forse daling van de industriële productie. Vooral de autosector krijgt klappen als gevolg van de handelsoorlog tussen de VS en China en de afkoeling van de Chinese economie.

2. Hint Fed-voorzitter Powell op renteverlaging?

Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), houdt dinsdag een toespraak op de jaarvergadering van de Amerikaanse vereniging van bedrijfseconomen. Een belangrijke vraag is of Powell zal hinten op een extra renteverlaging. De bestuurders van de Fed signaleerden na de vergadering van 18 september dat ze niet van plan zijn om dit of volgend jaar opnieuw in de rente te knippen. Maar deze week zijn slechte cijfers gepubliceerd over de activiteit van de industrie en dienstensector. De arbeidsmarkt houdt voorlopig beter stand, hoewel de jobcreatie vertraagt. De rentetermijnmarkt verwacht dat de Fed op 31 oktober opnieuw zijn basisrente verlaagt.

3. Hoe verlopen de Amerikaans-Chinese handelsbesprekingen?

Amerikaanse en Chinese handelsvertegenwoordigers keren deze week terug naar de onderhandelingstafel, na een pauze van meer dan twee maanden. Er zijn enkele positieve signalen. Trump sprak over een ‘goede kans’ op een handelsdeal en wel ‘sneller dan je denkt’. Chinese bedrijven zijn afgelopen week terug landbouwgoederen uit de VS beginnen kopen. Maar het verleden leert vooral dat het op elk moment ook weer terug naar af kan zijn.

4. Versnelt de groei bij Fagron?

Vrijdag geeft Fagron, de toeleverancier aan apothekers, als eerste Belgische bedrijf derde kwartaalcijfers vrij. Kepler mikt op een omzet van 133,5 miljoen euro en een organische groei (dus zonder impact van overnames, red.) van 7,7 procent. ‘We rekenen op een versnelling van de organische groei in alle regio’s’, zegt analist Matthias Maenhout. Over de eerste helft van het jaar lag de organische groei op 6,6 procent. Het is uitkijken of Fagron meer details geeft over de jaarprognose. In september verkochten Waterland en Baltisse (Filip Balcaen) een belang van 7,25 procent aan een Amerikaanse investeerder. Marc Coucke kocht daarentegen aandelen bij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud