Waar beleggers deze week naar uitkijken

Mario Draghi zit donderdag zijn laatste rentevergadering voor. ©REUTERS

Mario Draghi geeft zijn laatste persconferentie als voorzitter van de Europese Centrale Bank. Amazon publiceert donderdag kwartaalcijfers, Proximus doet dat vrijdag.

1. Welke boodschap heeft Draghi op laatste persconferentie?

Mario Draghi geeft donderdag zijn laatste persconferentie als voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB). Hij zal wellicht geen nieuwe maat­regelen aankondigen, omdat de ECB na de vorige vergadering een pakket extra stimuli lanceerde. Draghi zal ongetwijfeld gevraagd worden naar een terugblik op zijn mandaat van acht jaar. Hij redde in 2012 de euro met zijn ‘whatever it takes’-toespraak. Maar de topman van de ECB faalde in het handhaven van prijsstabiliteit, zijn belangrijkste opdracht. De inflatie was de jongste jaren bijna voortdurend veel lager dan de doelstelling van ‘minder dan maar dicht bij 2 procent’.

2. Kan Amazon opnieuw positief verrassen?  

Donderdagavond komt Amazon  met kwartaalcijfers. Analisten mikken op een winst per aandeel van 4,46 dollar, een daling met 22,4 procent. De winstdaling vloeit voort uit de investeringen in Amazon Prime (halvering leveringstermijn van twee naar één dag). Vorig kwartaal kwam de winst onder de verwachting uit, omdat de klassieke groeimotor ‘cloud’ het wat liet afweten. De vijf kwartalen daarvoor was er een positieve winstverrassing. 

3. Welke groei heeft AB InBev gerealiseerd? 

Het grootste Belgische aandeel AB InBev publiceert vrijdagmorgen kwartaalcijfers. Analisten mikken op een stijging van de volumes, de omzet en de brutobedrijfswinst (ebitda) met respectievelijk 0,8, 4,7 en 3 procent (exclusief impact overnames). Het beurshuis Jefferies merkt op dat de consensuscijfers mogelijk vertekend zijn door de Australische divisie. Die werd begin juli verkocht, maar de afronding van de deal is voor begin volgend jaar. Sommige analisten houden er nog rekening mee, anderen niet. Twee dagen voor AB InBev komt rivaal Heineken met volumecijfers. ‘Die zullen al een inzicht geven in markten die ook voor AB InBev belangrijk zijn, ­zoals Mexico, Brazilië, Zuid-Afrika en Nigeria.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud