Waar beleggers deze week naar uitkijken

Ilham Kadri presenteert donderdag kwartaalcijfers en een 'strategy roadbook'. ©Dieter Telemans

Solvay-CEO Ilham Kadri presenteert de nieuwe strategie. Bpost verschaft mogelijk meer duidelijkheid over het dividend.

1. Wijzen Duitse cijfers op recessie?

Duitsland publiceert cijfers over de fabrieksbestellingen (woensdag), industriële productie (donderdag) en buitenlandse handel (vrijdag) in de maand september. Dat zijn de laatste belangrijke cijfers voor onze oosterburen half november een raming publiceren van de economische groei in het derde kwartaal.

Economen verwachten dat de fabrieksbestellingen in september met 0,1 procent zijn afgenomen na een daling met 0,6 procent in augustus. De industriële productie verminderde wellicht met 0,5 procent na een stijging met 0,3 procent.

De Duitse economie is in het derde kwartaal met 0,1 procent gekrompen, voorspellen economen. Dat zou betekenen dat de Duitse economie zich in een recessie bevindt, want ook in het tweede kwartaal daalde de economische activiteit met 0,1 procent. De evolutie van het ondernemersvertrouwen in oktober suggereert dat ook het vierde kwartaal relatief zwak wordt.

2. Verandert Europese Commissie haar economische vooruitzichten?

De Europese Commissie publiceert donderdag nieuwe economische vooruitzichten voor de Europese Unie en alle lidstaten. Ze voorspelde vier maanden geleden voor de eurozone 1,2 procent groei in 2019 en 1,4 procent in 2020 en 1,3 procent inflatie in zowel 2019 als 2020. Recente cijfers suggereren dat de Commissie wellicht de inflatieprognoses licht zal verlagen, terwijl de groeiprognoses niet veel zullen veranderen.

Het is ook uitkijken naar de vooruitzichten voor de overheidsfinanciën. De Europese Commissie stuurde vorige week een brief naar België, Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal met de vraag hun ontwerpbegroting voor 2020 bij te sturen.

3. Brengt Bpost klaarheid in het dividend?

Woensdagavond publiceert Bpost kwartaalresultaten. Analisten mikken op een brutobedrijfswinst (ebitda) van 88,7 miljoen euro. In december keert Bpost het gros van het dividend uit via een interim-dividend. De analistenprognoses voor het dividend variëren van 0,70 tot 0,90 euro bruto. In alle geval fors minder dan de 1,31 euro van vorig boekjaar, wegens de daling van het briefverkeer en de problematische overname van Radial.

4. Overtuigt de strategie van Solvay-CEO Ilham Kadri?

Donderdagmorgen publiceert Solvay niet alleen kwartaalcijfers, maar ook een ‘strategy roadmap’ van de nieuwe CEO Ilham Kadri. Het voorbije decennium heeft het bedrijf al een hele transformatie ondergaan, weg van farma en cyclische activiteiten en richting fijnchemie (Rhodia) en zelfs chemische spitstechnologie met de lichtgewichtcomposieten van Cytec. ‘We denken dat de nadruk in de komende jaren zal liggen op organische groei en op het verbeteren van de vrije kasstromen’, zegt KBC Securities-analist Wim Hoste. Analisten zien de ebitda van Solvay in het derde kwartaal met 3 procent terugvallen. KBC Securities is iets somberder met een terugval van 5,6 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud