Waar beleggers deze week naar uitkijken

Vorig jaar deed een robot een dansje op de CES electronicabeurs van Las Vegas. Dit jaar wordt uitgekeken naar snufjes van Samsung. ©AFP

Samsung Electronics geeft als eerste multinational inzage in de loop van het vierde kwartaal. En zal allicht de show stelen in Las Vegas. Verder staat er vooral macro-economisch nieuws op het programma.

1. Duurt hoogconjunctuur op Amerikaanse arbeidsmarkt voort?

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid publiceert vrijdag zijn maandelijks rapport over de arbeidsmarkt. Economen verwachten dat de Amerikaanse economie in december 160.000 banen heeft gecreëerd, tegenover 266.000 in november. Dat laatste cijfer was abnormaal hoog, omdat tienduizenden arbeiders van General Motors weer aan de slag gingen na een lange staking. De werkloosheidsgraad stabiliseerde in december wellicht op 3,5 procent, het laagste peil in 50 jaar.

De krapte van de arbeidsmarkt biedt de Amerikaanse centrale bank (Fed) een argument om de rente niet meer te verlagen. De Fed signaleerde in december dat hij in 2020 de rente niet zal aanpassen na drie renteverlagingen in 2019. Een renteverhoging is voorlopig niet aan de orde omdat de inflatie lager is dan de doelstelling van 2 procent. De rentetermijnmarkt verwacht nog steeds een versoepeling van het monetair beleid in de tweede helft van het jaar, wellicht in november.

2. Leeft de Duitse economie op?

Duitsland publiceert donderdag en vrijdag verscheidene cijfers over de economische activiteit in november. Economen verwachten dat de fabrieksbestellingen met 0,2 procent zijn gestegen na een daling met 0,4 procent in oktober. De industriële productie groeide wellicht met 0,7 procent na een krimp met 1,7 procent in oktober. De export daarentegen viel wellicht met 0,7 procent terug na een stijging met 1,5 procent. Als die prognoses correct zijn, wijzen de cijfers op een uitbodeming van de grootste economie van de eurozone. Economen ramen dat de Duitse economie in 2019 slechts met 0,5 procent is gegroeid. Ze zien de Duitse groei in 2020 lichtjes versnellen naar 0,6 procent.

3. Blijft inflatie eurozone stijgen?

Eurostat publiceert dinsdag inflatiecijfers voor de eurozone. Economen voorspellen dat de inflatie in december is gestegen naar 1,3 procent, tegenover 1 procent in november. De verwachte versnelling van de inflatie is vooral een gevolg van de hogere olieprijzen. De kerninflatie, zonder voeding en energie, stabiliseerde wellicht op 1,3 procent. De Europese Centrale Bank streeft naar een inflatie van ‘minder dan maar dicht bij 2 procent’.

4. Hoe verliep het jaareinde voor Samsung Electronics?

De Zuid-Koreaanse electronicareus Samsung geeft woensdag als eerste grote multinational inzage in het verloop van het vierde kwartaal. Samsung is vooral bekend voor zijn smartphones en tv-schermen, maar de winst komt vooral van de chipdivisie. Analisten verwachten dat de vraag van bedrijven naar serverchips vorig kwartaal is hersteld, waardoor de voorraden naar een normaler peil moeten evolueren. Samsung zal ook prominent aanwezig zijn op de electronicabeurs CES 2020 die dinsdag in Las Vegas start. Samsung zal er - volgens de geruchten - een 8K QLED TV zonder schermranden voorstellen, als een huishoudrobot met menselijke expressies en de eerste 5G-tablet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud