Waar beleggers deze week naar uitkijken

De Netflix-productie Marriage Story - met Laura Dern (midden) in een bijrol - is zes keer genomineerd voor de Oscars. Maar scoort Netflix ook met zijn resultaten? ©AFP

Stevent Netflix af op een derde misser op rij, of kan de streaminggroep opnieuw aan de verwachtingen voldoen? In Europa is het uitkijken naar ASML, de Eindhovense reus in chipmachines.

Kan Netflix na twee missers de verwachtingen terug waarmaken?

Netflix  publiceert dinsdag rond 22 uur Belgische tijd de resultaten voor het vierde kwartaal. Naar die cijfers wordt met spanning uitgekeken. De groep van Reed Hastings heeft immers steeds meer te maken met concurrenten die ook streamingdiensten aanbieden, zoals recent Disney + en Apple TV+. Dat heeft het voorbije jaar gewogen op het aandeel. Netflix is op 12 maanden quasi vlak gegeven, tegenover een stijging van ruim een kwart voor de S&P500 index. De voorbije twee kwartalen kwam de groei van het aantal betalende abonnees onder de verwachtingen uit. Voor het vierde kwartaal stelde Netflix een groei voorop van 19,2 procent, tegenover dezelfde periode het jaar daarvoor. Analisten hebben zich daarbij aangesloten. De markt verwacht bijgevolg 166,1 miljoen betalende abonnees per eind december. De verwachting voor de omzet ligt op 5,4 miljard dollar en voor de winst per aandeel op 0,52 dollar.

Welke groei verwacht ASML in 2020?

Woensdag voorbeurs publiceert de Nederlandse producent van chipmachines ASML  cijfers over het vierde kwartaal. ASML kende een super 2019 met dank aan het groeiende succes van de nieuwste chipmachines met EUV (extreem ultraviolet) -technologie. De machines maken gebruik van een lichtbron met een veel kortere golflengte dan klassieke apparatuur. Die kortere golflengte is cruciaal om steeds meer transistors op één microchip te persen. ING-analist Marc Hesselink kijkt vooral uit naar de vooruitzichten voor het eerste kwartaal van 2020 en voor heel 2020. Hesselink rekent dit jaar op een omzetgroei van 14 procent, mede dankzij een herstel in de markt van geheugenchips. De belegger mag zich ook verwachten aan cadeautjes. Naast een riant slotdividend (allicht 1,45 euro bovenop interimdividend van 1,05 euro), verwacht Hesselink een vers inkoopprogramma van eigen aandelen. ‘ASML is in staat om voor 4,5 miljard euro eigen aandelen in te kopen over 2020/2021.’ Tot slot zal ASML vragen krijgen over zijn opmerkelijke rol in de handelsoorlog. De VS willen niet dat ASML nog EUV-machines uitvoeren naar China.

Wat vertelt ECB over doorlichting strategie?

De Europese Centrale Bank (ECB) is van plan donderdag de evaluatie van haar langetermijnstrategie te lanceren. Beleggers hopen dat ECB-voorzitster Christine Lagarde (foto) wat meer details meedeelt over die denkoefening. Zij vragen zich vooral af hoe de ECB de inflatiedoelstelling wil veranderen. De ECB streeft nu naar een inflatie van ‘minder dan maar dicht bij 2 procent’. Verscheidene bestuurders bepleiten een verfijning van die doelstelling.

Zet herstel Europese economie door?

Het onderzoeksbureau IHS Markit publiceert vrijdag zijn indicator van de economische groei in de eurozone. Economen verwachten dat de zogenaamde PMI-indicator in januari met 0,2 punt stijgt naar 51,1 punten. Dat zou de derde verbetering in vier maanden zijn. Een score boven 50 punten wijst op een toename van de activiteit in de privésector. Het recente handelsakkoord tussen de VS en China heeft de economische vooruitzichten doen verbeteren. Bovendien is de onzekerheid over de brexit verminderd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect