Waar beleggers deze week naar uitkijken

CEO Tim Cook (rechts) van Apple. ©AFP

China publiceert de eerste economische indicatoren die beïnvloed zijn door de verspreiding van het coronavirus. Apple, Amazon, Facebook en Microsoft publiceren jaarcijfers.

1. Hoe snel groeien Belgische en Europese economieën?

De Nationale Bank publiceert donderdag een raming van de groei van de Belgische economie in het vierde kwartaal. De gemiddelde prognose is 0,2 procent, maar de voorspellingen van de vier grootbanken variëren van 0,1 procent (BNP Paribas Fortis en ING) tot 0,4 procent (Belfius). BNPP Fortis verwacht een lagere groei van de investeringen en een kleinere bijdrage van de voorraadvorming. ING voorspelt een correctie, omdat het derde kwartaal met een groei van 0,4 procent goed was. Belfius merkt op dat het investeringsklimaat verbeterde dankzij het handelsakkoord tussen de VS en China en de verminderde onzekerheid over de brexit. KBC mikt op 0,2 procent groei.

©Mediafin

Eurostat publiceert vrijdag groeicijfers voor de eurozone. Economen verwachten dat de economische activiteit net als in het derde kwartaal met 0,2 procent is gegroeid. Ook Frankrijk, Italië en Spanje presenteren groeicijfers. Duitsland volgt pas twee weken later.

2. Welke impact heeft het coronavirus op de Chinese groei?

China publiceert vrijdag cijfers over de activiteit in de industrie en dienstensector in januari. Dat zijn de eerste indicatoren die zijn beïnvloed door de recente verspreiding van het coronavirus. Economen verwachten dat de PMI-indicator van de industrie in januari met 0,2 punt daalt naar 50 punten. Een score van 50 punten wijst op een nulgroei van de activiteit. De PMI-indicator van de dienstensector daalde wellicht met 0,5 punt naar 53 punten.

Peking heeft 40 miljoen mensen in quarantaine geplaatst op de vooravond van het Chinese Nieuwjaar. Dat is bijna 3 procent van de Chinese bevolking van 1,4 miljard. Reisbureaus mogen geen pakketreizen meer verkopen.

3. Welke winst stelt WDP voorop in 2020?

De magazijnverhuurder WDP is de eerste Bel20’er die vrijdag voorbeurs met jaarresultaten komt. Het beurshuis Kepler Cheuvreux mikt op een winst van 93 cent (consensus = 94 cent) per aandeel en op een intrinsieke waarde van 12,5 euro per aandeel eind december. Verder is het uitkijken naar de vooruitzichten. WDP stelde eerder een winst van 1 euro per aandeel voorop. Kepler verwacht een herhaling van die prognose.

4. Zet Apple zijn tocht naar 2.000 miljard dollar verder?

Het wordt de week van de Amerikaanse Big Tech met de resultaten van Apple (dinsdagavond), Facebook, Microsoft (beide woensdagavond) en Amazon (donderdagavond). Apple is de allergrootste met een fabelachtige beurswaarde van 1.410 miljard dollar, na een koersverdubbeling in twaalf maanden. De groep van Tim Cook moet met haar cijfers bewijzen dat de waardering gerechtvaardigd is. Apple voorzag voor het vierde kwartaal een omzetgroei van 4 procent. Doorgaans is die prognose conservatief. Analisten verwachten opnieuw een sterk kwartaal voor diensten en wearables (Apple Watch, EarPods), boven op een herstel van de vraag naar de iPhone. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud