Waar beleggers deze week naar uitkijken

Een medewerker van de luchthaven van Ji'an scant passagiers op symptomen van het coronavirus.

Voor het eerst krijgen we een beeld over de impact van het coronavirus op de Europese economie.

1. Hoe groot is de impact van het coronavirus op de Europese economie?

Het onderzoeksbureau IHS Markit publiceert vrijdag zijn indicator van de economische activiteit in februari in de eurozone. Die zal een eerste indicatie geven van de impact van het coronavirus op de Europese economie. Economen voorspellen dat de zogenaamde PMI-indicator in februari met 0,3 punt daalt naar 51 punten. Een score boven 50 punten wijst op een toename van de activiteit in de privésector, en omgekeerd. Economen denken dat de industrie meer last heeft van de corona-epidemie dan de dienstensector. De Europese economie is kwetsbaarder dan de Amerikaanse omdat ze opener is. Woensdag en donderdag worden ook cijfers gepubliceerd over het consumentenvertrouwen in België en de eurozone. Economen voorspellen dat dat vertrouwen in februari licht stijgt. Maar die indicator lijkt minder betrouwbaar als maatstaf van de groei.

2. Hoeveel krimpt de Japanse economie?

Japan publiceert maandag cijfers over de economische groei in het vierde kwartaal van 2019. Economen voorspellen dat de Japanse economie met 1 procent is gekrompen, nadat ze in het derde kwartaal met 0,4 procent was gegroeid. De economische activiteit daalde, omdat Tokio op 1 oktober de btw verhoogde van 8 naar 10 procent. De private consumptie zakte wellicht met 2 procent. De gezinnen anticipeerden op de btw-verhoging en hebben sommige consumptie-uitgaven vervroegd van het vierde naar het derde kwartaal. De bedrijfsinvesteringen daalden wellicht met 1,6 procent. De overheidsuitgaven en/of de uitvoer hielden wellicht beter stand. 

3. Haalt Proximus de prognose van analisten?

Vrijdagmorgen publiceert Proximus jaarcijfers, de eerste onder het CEO-schap van Guillaume Boutin. Analisten verwachten voor het vierde kwartaal een omzet van 1,44 miljard euro en een brutobedrijfswinst (ebitda) van 448 miljoen euro. Dat leren de consensuscijfers die het telecombedrijf bijhoudt op zijn website. Proximus beloofde over 2019 een stabiele ebitda en een lichte terugval van de omzet (-1,5%).

4. Ageas en de miljoendollarvraag

Beloofd is beloofd: analisten rekenen er gemiddeld op dat Ageas woensdag voorbeurs over 2019 een nettowinst van net iets meer dan 1 miljard voorlegt, bijna een vierde meer dan de 809 miljoen over boekjaar 2018. Bart De Smet, de CEO van de verzekeringsgroep, had dat cijfer in november al vooropgesteld. Dat deed hij na een erg sterk derde kwartaal, waarbij over de eerste negen maanden de doel- stelling van ‘minstens 900 miljoen’ al ingelost was. De vraag is of die sterke groei in het dividend weerspiegeld wordt. Analisten rekenen gemiddeld op bruto 2,70 euro. Dat is een forse toename tegenover de 2,20 euro over 2018, die in lijn ligt met het beleid om de helft van de winst uit verzekeringen uit te keren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud