Waar beleggers deze week naar uitkijken

AB InBev-CEO Carlos Brito

Welke groei kunnen AB InBev en Solvay realiseren in 2020? De markt is eerder sceptisch.

1. Welke impact heeft corona op de Chinese economie?

De Chinese federatie van logistiek publiceert zaterdag in de vroege ochtend cijfers over de activiteit in de industrie en dienstensector in februari. Die cijfers zullen een indicatie geven van de economische impact van de verspreiding van het coronavirus. Economen verwachten dat de PMI- indicator van de Chinese industrie met 2,6 punten daalt naar 47,4 punten. De PMI-indicator van de dienstensector zakt wellicht met 4,1 punten naar 50 punten. Een score onder 50 punten wijst op een daling van de activiteit en een score van 50 punten komt overeen met een nulgroei. Als de prognoses kloppen, krimpt de Chinese economie. Veel Chinese industriële ondernemingen lagen de voorbije weken stil. Daardoor daalt de industriële productie. De quarantaine van verscheidene steden heeft de dienstensector zwaar getroffen. Het transport, de horeca en de handel kregen zware klappen.

Als de prognoses kloppen, krimpt de Chinese economie.

2. Blijft de inflatie in de eurozone stijgen?

Eurostat publiceert vrijdag inflatiecijfers voor de eurozone. Economen verwachten dat de inflatie in februari is gedaald naar 1,2 procent, tegenover 1,4 procent in januari. De olieprijs is deze maand lager dan vorige maand omdat de verspreiding van het coronavirus de vraag naar olie doet dalen. De inflatie blijft te laag hoewel ze in januari voor de derde opeenvolgende maand is gestegen. De Europese Centrale Bank (ECB) streeft naar een inflatie van ‘minder dan maar dicht bij 2 procent op middellange termijn’. De corona-epidemie en het vooruitzicht dat de inflatie langer dan verwacht laag blijft, hebben de jongste weken de speculatie over een renteverlaging doen opflakkeren.

3. Welke groei voorziet Solvay in 2020?

Woensdagmorgen is het uitkijken naar de resultaten van Solvay . De chemiegroep stelde bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers een ebitda voor 2019 voorop van 2,33 miljard euro. Bij de strategie-update van november ambieerde CEO Ilham Kadri een jaarlijkse ebitdagroei van 5 procent over 2020-2024. Gezien de problemen van Boeing - een belangrijke klant - en het coronavirus, is het maar de vraag of die groei in 2020 haalbaar is.

4. Springt de gebeten hond AB InBev over een lage lat?

Donderdagmorgen gaat alle aandacht naar de biergigant AB InBev . Analisten verwachten een terugval van de ebitda in het vierde kwartaal met 1,9 procent. ‘Dat cijfer is laag genoeg om te overtreffen’, zegt Jefferies-analist Edward Mundy. De lage verwachtingen vertalen zich in de koers: het aandeel verloor dit jaar 10 procent tot een jaardieptepunt. Voor 2020 mikt het analistenheir op een ebitda-groei van 5,7 procent. ‘Dat lijkt me moeilijk gezien de economische omgeving en het ontbreken van synergievoordelen’, zegt Mundy. De analist vindt het aandeel niet duur, maar raadt aan ervan weg te blijven tot er ‘duidelijke groeivooruitzichten’ zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud