Waar beleggers deze week naar uitkijken

Een vrouw woont een match in de Duitse Bundesliga bij met een mondmasker. ©Photo News

We krijgen nieuwe cijfers over de impact van het coronavirus op de wereldeconomie. Woensdag is het uitkijken naar de resultaten van Bekaert.

1. Hoe groot is de impact van corona op de wereldeconomie?

De verspreiding van het coronavirus en zijn economische gevolgen beheersen ook deze week het nieuws. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) publiceert maandag nieuwe groeivooruitzichten voor de wereldeconomie. De instelling voorspelde in november dat de wereldeconomie in 2020 met 2,9 procent groeit, evenveel als in 2019. Ze zal die groeiprognose ongetwijfeld verlagen. Een groei van minder dan 2,9 procent is de laagste sinds de wereldwijde recessie van 2009. Voorts zullen de cijfers over de activiteit in de Europese en Amerikaanse industrie (maandag) en dienstensector (woensdag), de Europese inflatie (dinsdag) en Amerikaanse arbeidsmarkt (vrijdag) een indicatie geven van de economische impact van het virus in februari. Maar die indicatoren zijn weinig of niet beïnvloed door de snelle verspreiding van de epidemie in Europa en de rest van de wereld de voorbije week. Zaterdag bleek dat Chinese ondernemers nog somberder zijn dan bij de financiële crisis.

2. Verlaagt OPEC+ zijn productie om de olieprijs te stabiliseren?

Het oliekartel OPEC en zijn bondgenoten onder leiding van Rusland vergaderen donderdag en vrijdag over de hoeveelheid olie die ze oppompen in het tweede kwartaal. Ze verlaagden begin januari de productiequota om de olieprijs te ondersteunen. Sindsdien is de olieprijs sterk gedaald, omdat de verspreiding van het coronavirus wereldwijd het transport en de vraag naar olie doet krimpen. Saoedi-Arabië wil volgens sommige bronnen de productie met 1 miljoen vaten verlagen om de olieprijs op te krikken. Maar Rusland is terughoudend. Bovendien is het niet zeker dat een productieknip van 1 miljoen vaten volstaat om het overaanbod weg te werken.

3. Hoe presteert Bloomberg op Super Tuesday?

De Amerikaanse Democraten houden dinsdag voorverkiezingen in 14 staten, waaronder Californië en Texas. De radicaal-linkse Bernie Sanders heeft al verscheidene keren gewonnen, maar zaterdag won Joe Biden in South Carolina. De miljardair Michael Bloomberg neemt voor het eerst deel aan de voorverkiezingen.

4. In welke mate wordt Bekaert getroffen door het coronavirus?

Bekaert komt woensdagochtend met jaarresultaten. Na negen maanden kwam de omzet 2 procent hoger uit (na zes maanden was dat +3 %). Bekaert waarschuwde in november al dat het vierde kwartaal minder goed zou zijn door het onzekere economische klimaat. Daar komt nu het coronavirus bovenop. De staaltechnologiespecialist is op de Brusselse beurs een van de grootste blootstellingen aan China, het zwaarst getroffen land. Alle grote Chinese bandenproducenten nemen staalkoord af van Bekaert om de rubber te versterken. De groep beoogde om de nettoschuld/ebitda te laten terugvallen tot onder 2,5 eind 2019 tegen 2,7 eind juni.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud