Waar beleggers deze week naar uitkijken

CEO Guillaume Boutin (midden) van Proximus houdt dinsdag zijn eerste analistendag. ©BELGA

We krijgen nieuwe economische cijfers die de impact van het coronavirus opmeten. Dinsdag organiseert Proximus zijn analistendag.

1 Herstelt Chinese economie van coronacrisis?

China publiceert dinsdag cijfers over de activiteit van de industrie en dienstensector in maart. Economen verwachten dat de PMI-indicator van de industrie met 9,1 punten is gestegen naar 44,8 punten. Dat betekent dat de industriële activiteit nog steeds daalt, maar veel minder dan in februari. Een score van 50 punten komt overeen met nulgroei. De PMI-indicator van de dienstensector steeg wellicht met 12,4 punten naar 42 punten. Er zijn aanwijzingen dat het leven in China geleidelijk normaliseert. Bedrijven hervatten hun activiteit en de nieuwe zieken zijn doorgaans Chinezen die terugkeren uit het buitenland. Toch heeft de Chinese economie een zeer slecht kwartaal achter de rug. De Amerikaanse bank JPMorgen voorspelt dat de Chinese economie in het eerste kwartaal met 12 procent krimpt. Maar zij verwacht voor het tweede kwartaal een groei van 12 procent. China is een interessante test case, want het werd als eerste land getroffen door het coronavirus.

2. Hoe laag zakt Europese inflatie?

Eurostat publiceert dinsdag cijfers over de inflatie in de eurozone. Economen voorspellen dat de inflatie in maart is gedaald naar 0,8 procent, tegenover 1,2 procent in februari. De olieprijs is spectaculair gedaald omdat de coronacrisis de vraag heeft doen instorten en Saoedi-Arabië een hogere productie heeft aangekondigd. De kerninflatie, die geen rekening houdt met de volatiele prijzen van voeding en energie, bleef wellicht stabiel op 1,2 procent.

3. Wat is impact coronavirus op Amerikaanse arbeidsmarkt?

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid publiceert vrijdag zijn maandelijks rapport over de arbeidsmarkt. Economen verwachten dat het aantal jobs in maart met 50.000 is gedaald na een stijging met 273.000 in februari. De werkloosheidsgraad steeg wellicht met 0,3 procentpunt naar 3,8 procent. Die cijfers weerspiegelen de toestand van half maart. Ze houden nog geen rekening met recente, drastische maatregelen tegen de verspreiding van het virus. De arbeidsmarkt is sinds half maart fors verslechterd. Een recordaantal van 3,3 miljoen Amerikanen heeft vorige week een werkloosheidsuitkering aangevraagd, bleek donderdag. Het jobrapport van april zal veel slechter zijn dan dat van maart.

4. Moeten beleggers in Proximus zich opmaken voor een lager dividend?

Proximus houdt dinsdag zijn beleggersdag, de vuurdoop van de nieuwe CEO Guillaume Boutin. De cruciale vraag is in welke mate de investeringen in glasvezel naar omhoog gaan, en hoe dat gefinancierd wordt. Zal Boutin in dit woelige klimaat extra schulden aangaan, of kiest hij eerder voor een dividendknip. ‘Het coronavirus en het massale thuiswerken hebben de nood aan sterke telecomnetwerken en dus een hoger investeringstempo nog eens extra benadrukt’, zegt het beurshuis Deutsche Bank. Onder het huidige plan heeft pas tegen 2030 50 procent van de bevolking toegang tot glasvezel. ‘Vergelijk dat met Telefonica met een dekking – vandaag – van 90 procent in Spanje.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud