Waar beleggers deze week naar uitkijken

Zo zag de aandeelhoudersvergadering van Ericsson er vorige week uit. Maximaal 50 aandeelhouders werden toegelaten. ©EPA

Ahold Delhaize organiseert traditioneel als eerste zijn aandeelhoudersvergadering. Dat wordt een vreemd event in coronatijden. Vrijdag zijn de beurzen dicht.

1. Welke extra toelichting geven Fed en ECB bij bazooka?

De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) publiceert woensdag de notulen van haar jongste bestuursvergaderingen. Die notulen zullen wellicht interessanter zijn dan normaal omdat de centrale bank op 23 maart na een extra vergadering draconische maatregelen aankondigde die niet zijn toegelicht op een persconferentie. De Fed deelde toen mee dat hij voor een onbeperkt bedrag staatsobligaties en herverpakte hypotheken zal aankopen om de Amerikaanse economie te beschermen tegen de impact van het coronavirus. De Europese Centrale Bank (ECB) publiceert donderdag notulen. Zij besliste op 18 maart, zes dagen na de laatste geplande vergadering, een aankoopprogramma van 750 miljard euro te lanceren om de Europese economie te ondersteunen. De ECB en voorzitster Christine Lagarde onderstreepten de jongste weken dat Frankfurt al het nodige zal doen om de eurozone door de coronacrisis te loodsen. Ze zijn bereid zelfopgelegde beperkingen te schrappen.

2. Hoeveel daalt Amerikaans consumentenvertrouwen?

De Universiteit van Michigan publiceert donderdag een voorlopige raming van het Amerikaanse consumentenvertrouwen in april. Economen verwachten dat de vertrouwensindicator in de eerste week van de maand met 9 punten is gedaald naar 80 punten, het laagste peil sinds 2014. De cijfers van het consumentenvertrouwen in maart waren nog relatief goed, omdat de VS later dan de Europese landen zijn gestart met strenge maatregelen tegen de snelle verspreiding van het coronavirus. De jongste dagen maakte de Amerikaanse regering een inhaalbeweging. Daardoor is de werkloosheid in de VS de jongste twee weken spectaculair gestegen.

3. Welke beurzen zijn gesloten in aanloop naar Pasen?

Naar jaarlijkse traditie neemt de financiële sector een verlengd paasweekend. De meeste Amerikaanse en Europese aandelenmarkten, waaronder Euronext, Frankfurt, Londen en Wall Street, zijn gesloten op Goede Vrijdag. Ook Hongkong is dicht. Ook op Paasmaandag zijn de Europese beurzen dicht, maar Wall Street opent die dag wel de deuren. De beurs van Japan kent geen paasverlof.

4. Hoe verlopen algemene vergaderingen in coronatijd?

Ahold Delhaize geeft woensdag de aftrap van het algemene vergaderingenseizoen. Elk bedrijf reageert op zijn eigen manier op het coronavvirus. Warehouses Estates Belgium zal zijn vergadering volledig digitaal organiseren. Wereldhave Belgium stelt de vergadering uit. Bij Ahold Delhaize is het plan voorlopig nog steeds een ‘fysieke’ meeting te houden, maar de groep heeft de aandeelhouders vriendelijk gevraagd niet op te dagen. ‘Wie komt, doet dat op eigen risico’, klinkt het. Als extra stimulans om thuis te blijven heeft Ahold Delhaize de lunch en de receptie geschrapt. Verder zijn bezoekers niet toegelaten, en zullen een minimaal aantal directie -en bestuursleden aanwezig zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud