Waar beleggers deze week naar uitkijken

Een verdeelcentrum van Amazon in Frankrijk. ©AFP

We krijgen de economische krimpcijfers van België, eurozone en de VS. De grootste centrale banken buigen zich over de rente. Tot slot krijgen we in een verkorte handelsweek nog een massa bedrijfsresultaten.

1. Hoeveel krimpt economie in België, eurozone en VS?

De Nationale Bank publiceert woensdag cijfers over de groei van de Belgische economie in het eerste kwartaal. Volgens de mediaanprognose van de vier grootbanken is de economische activiteit met 4,9 procent kwartaal op kwartaal gedaald, blijkt uit een peiling van De Tijd. KBC is met een voorspelling van -2,4 procent minder somber dan de drie andere banken, die elk een krimp van zowat 5 procent verwachten. De lockdown werd pas laat in het kwartaal van toepassing’, zegt KBC. Omdat de beperkende maatregelen slechts heel geleidelijk zullen worden versoepeld, verwachten economen een grotere krimp in het tweede kwartaal. Er worden ook groeicijfers gepubliceerd van de Europese en Amerikaanse economie. Economen verwachten dat de economische activiteit in de eurozone met 3,9 procent is gedaald. De Amerikaanse economie kromp wellicht met slechts 0,9 procent, omdat de VS later zijn gestart met quarantainemaatregelen.

2. Lanceren Fed en ECB extra stimulus?

De Amerikaanse Federal Reserve (woensdag) en de Europese Centrale Bank (donderdag) vergaderen om te bekijken of extra maatregelen nodig zijn om de economische activiteit te ondersteunen. Sommige economen voorspellen dat de ECB bijkomende obligatieaankopen aankondigt, maar de meesten verwachten dat dat pas in september gebeurt. De ECB versoepelde woensdag haar onderpandregels. Zij aanvaardt voortaan ook rommelobligaties als onderpand, op voorwaarde dat die op 7 april nog een kwaliteitsrating hadden. De Fed lanceerde al veel stimuleringsmaatregelen, maar economen verwachten niet dat de Fed woensdag nog meer actie onderneemt.

3. Hoeveel last hebben Proximus en Telenet van Orange Belgium?

Telecomoperatoren Proximus en Telenet geven precies op hetzelfde moment, donderdag om 7u, inkijk in het verloop van het eerste kwartaal. Voor beide is de belangrijkste vraag in welke mate zij klanten zagen weglopen naar de challenger, Orange Belgium. Allicht viel het mee. Afgelopen week bleek al dat Orange Belgium minder nieuwe klanten kon lokken dan een kwartaal eerder omdat de winkels vanaf 18 maart dichtgingen. Telenet beloofde over 2020 een ebitda-groei van 1 procent.

4. Schrapt Big Oil in het dividend?

Het Noorse Equinor (ex-Statoil) maakte donderdag komaf met een decennialange gewoonte van stabiele of stijgende dividenden in de oliesector. Volgen Total en Shell die respectievelijk dinsdag en donderdag met kwartaalcijfers, het voorbeeld van een dividendknip? Wie zijn dividend handhaaft, ziet de schuldgraad bij de huidige olieprijs onvermijdelijk stijgen. Volgens Morgan Stanley zijn dividendverlagingen van 30 à 50 procent in de sector noodzakelijk om de balans in ere te houden.

5. Is Big Tech op de afspraak?

Alphabet (dinsdag), Facebook en Microsoft (beide woensdag), Apple en Amazon (beide donderdag) publiceren telkens nabeurs resultaten over het eerste kwartaal. Analisten verwachten vooral vuurwerk van Amazon. Om drukke toestanden in winkels te vermijden, hebben mensen wereldwijd zich tot Amazon gericht om dingen in huis te halen om zichzelf tijdens de lockdown te entertainen. In de VS kunnen de Amerikanen ook eten in huis halen via Amazon. Analisten verwachten een duizelingwekkende omzet van 73 miljard dollar, een stijging met 22 procent tegenover het eerste kwartaal van 2019. Het aandeel is dit jaar al 30 procent gestegen en zit Microsoft op de hielen om het te onttronen als meest waardevol Amerikaans bedrijf (1.300 miljard).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud