Waar beleggers deze week naar uitkijken

Een weefgetouw bij tapijtenproducent Balta. ©Jonas Roosens

Liefst 17 Belgische bedrijven organiseren hun algemene vergadering. Verder krijgen we cijfers over het ondernemersvertrouwen en de inflatie in België en Europa, en verscheidene Amerikaanse macrocijfers.

Hoe verlopen de algemene vergaderingen van Recticel en Balta?

Het seizoen van de algemene vergaderingen draait op volle toeren, al is de sfeer in mineur nu veel bedrijven zich ervan afmaken door alleen op schriftelijke vragen een summier antwoord te geven op hun website.

Dinsdag staan de AV’s van Recticel en Balta op het programma. Vaak krijgen we een beperkte update mee. Recticel moet dit kwartaal 210 miljoen euro ontvangen voor de gedeeltelijke verkoop van de autotak. Afwachten of alles nog op wieltjes loopt. De centen laten alvast toe een brutodividend van 0,24 euro uit te keren. De matrassentak groeide nog in het eerste kwartaal. De isolatie, die licht vertraagde, zou samen met de bouw moeten hernemen.

Bij Balta kan een heropening van de winkels de vraag naar tapijten herstellen. Onder meer IKEA is een grote klant. Begin deze maand waren nog zes van de acht Balta-fabrieken gesloten. De groep nam een kredietlijn van 73 miljoen euro op en sloot een akkoord met haar banken om tot in de lente van 2021 geen rentebetalingen te moeten doen

Herstelt Europees ondernemersvertrouwen?

Het onderzoeksinstituut Ifo en de Nationale Bank publiceren maandag cijfers over het Duitse en het Belgische ondernemersvertrouwen. Economen verwachten dat bedrijfsleiders in mei wat minder somber zijn door de versoepeling van de lockdown. In april kreeg het vertrouwen een zware klap.

Het is ook uitkijken naar de Belgische en de Europese inflatiecijfers, die donderdag en vrijdag worden gepubliceerd. De lage olieprijs en de prijsverlagingen van sommige bedrijven wegen op het prijspeil. Het Planbureau verwacht dat de Belgische inflatie daalt van 0,57 procent in april naar 0,2 procent in mei. De inflatie in de eurozone zakt wellicht naar 0,1 procent.

Hoeveel daalt het inkomen van Joe Sixpack?

De VS publiceren vrijdag cijfers over het inkomen en de consumptie van de gezinnen. Economen verwachten dat het inkomen van de Amerikaanse gezinnen in april met 7 procent is gedaald. Meer dan 20 miljoen Amerikanen verloren vorige maand hun baan. De consumptie zakte wellicht met 12,6 procent omdat veel winkels gesloten waren. Dat betekent dat Joe Sixpack meer spaart.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud