Waar beleggers deze week naar uitkijken

Vanaf deze week kunt u via de IPO van Warner Music op Wall Street in Ed Sheeran beleggen. ©Photo News

De ECB buigt zich over de rente. Warner Music trekt naar de beurs.

1. Kondigt de ECB extra stimulus aan?

De Europese Centrale Bank (ECB) vergadert donderdag. De hamvraag is of de ECB nu al het nieuwe aankoopprogramma van 750 miljard euro (PEPP) verhoogt. De ECB heeft via het PEPP-programma al voor 212 miljard euro obligaties gekocht. Als ze tegen dat tempo blijft kopen bereikt ze in oktober de limiet.

Sommige economen verwachten dat Frankfurt deze week een verhoging aankondigt om een negatieve marktreactie te voorkomen.

Voorts rijst de vraag of de ECB de verdeelsleutel van de aankopen aanpast. In principe zijn de aankopen van staatsobligaties per land evenredig met de participatie van elke nationale centrale bank in het kapitaal van de ECB. Maar ECB-voorzitster Christine Lagarde onderstreept dat het aankoopprogramma flexibel is. De ECB kocht de jongste maanden veel meer Italiaans overheidspapier dan Duitse obligaties, terwijl de verhouding omgekeerd zou moeten zijn. De Franse bestuurder François Villeroy de Galhau wil de officiële verdeelsleutel schrappen.

2. Hoe hoog stijgt werkloosheid in VS?

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid publiceert vrijdag zijn maandelijks rapport over de arbeidsmarkt. Dat wordt opnieuw een slecht rapport. Economen verwachten dat het aantal banen in mei met 8,5 miljoen is verminderd na een daling met liefst 20,5 miljoen in april. De werkloosheidsgraad steeg wellicht naar 19,5 procent, versus 14,7 procent in april. De cijfers in het jobrapport weerspiegelen de toestand midden mei en vergelijken die met de situatie midden april. Ze houden dus geen rekening met de jongste ontwikkelingen. Andere, wekelijkse cijfers geven aan dat de werkloosheid in de tweede week van mei voor het eerst sinds de start van de pandemie is gedaald.

3. Hoe goed presteren de coronawinnaars?

Dinsdagavond publiceert Zoom , de specialist in online videoconferencing, kwartaalcijfers. Twee dagen later volgt Slack , een specialist in zakelijke chat. Ook Slack heeft intussen een videofunctie, maar die blijkt allesbehalve goed te werken, leert althans de ervaring op de redactie. Slack steeg dit jaar met de helft, Zoom ging maal drie, met dank aan het massale thuiswerken. Hoeft het gezegd dat de verwachtingen voor hun resultaten hooggespannen zijn? 

4. Wordt de beursgang van Warner Music een schot in de roos?

Met Warner Music Group krijgt de beurs er in de loop van deze week een ‘thuisblijfaandeel’ bij. Tenminste zo verkoopt deze platenmaatschappij die Ed Sheeran onder zijn hoede heeft, zich tijdens zijn virtuele roadshow. Het streamen van muziek thuis kende een forse opgang door de quarantaine maatregelen en bij Warner Music was dat vorig jaar zowat een kwart van de omzet.

Wie belegt in Warner Music Group, belegt louter in content en dat is relatief zeldzaam op Wall Street. Dat het Chinese Tencent op Nieuwjaar 3 miljard euro veil had voor een belang van 10 procent in Universal Music Group, zegt genoeg. De beursgang heeft een omvang van 1,7 miljard dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud